KARI PEDERSEN

— Skal vi ikke lage en hundreårsfest? foreslo Sveinung Bøe Mjelde. Sammen med kona Kari satt han fremfor fjernsynet og fulgte hundreårsmarkeringen i Drammen Teater.

Kari Aardal Mjelde lot seg begeistre. Særlig når hun etter hvert kom på at familien har mange bånd mot 1905, Christian Michelsen og Gamlehaugen.

Kledd i bunad, under flaggpyntete tuntrær, omgitt av venner og familie i tidsriktige klær, beretter Kari med begeistring om familiebåndene til alt det som markeres landet rundt i disse dager:

— Denne fikk jeg til dåpen av søskenbarn av min bestemor, forteller hun og viser frem minnemynten som pryder bunadsskjorten.

Tokroneren fra 1906 var det offisielle minnet fra unionsoppløsningen.

Minnemynten blir likevel ingenting mot grandtante «Lina», som i over 50 år var oldfrue på Gamlehaugen.

— Som liten jente ferierte jeg hos tante på Gamlehaugen. Jeg husker ennå følelsen av å stryke fingeren langs norskekysten, som er skåret ut i et praktfullt brystningspanel, forteller hun.

Tante Karoline Hauge gikk bort i 1980 nesten 100 år gammel. Men i går var hun høyst tilstedeværende i familiens bevissthet.

Ikke bare kostymene var tidsriktige på Kari og Sveinungs hundreårsfest. Gjestene som benket seg i festteltet, ble servert sursteik tilberedt på gammeldags bergensk vis. Til dessert fikk de rabarbragrøt, også det tradisjonell festmat.

Så var det selvsagt skåltaler og avsynging av alle de norske nasjonalsangene.

Alt slikt som hører hundreårsfester til.