Norge leverte tilbudet til FN på det såkalte styrkegenereringsmøtet som startet i New York torsdag ettermiddag. Her skal de aktuelle deltakerlandene melde fra om hva de kan bidra med.

Kan dra om en måned

– Det dreier seg om fire MTB-fartøyer, pluss kanskje noen støttefartøyer. Hver MTB har et mannskap på vel 23 mann. Med støttepersonell vil det totale bidraget utgjøre over hundre personer, sier informasjonsrådgiver Katrine Gramshaug ved Haakonsvern.

Skvadronsjef blir kommandørkaptein Narve Nordanger. Det er ikke klart når styrken setter kursen mot Libanon, men trolig kan den være underveis om en måneds tid.

Ennå er det ikke spesifisert hva som blir de norske soldatenes oppdrag i Midtøsten.

Støtte fra Venstre

– Dersom FN har behov for det norske bidraget, og Norge kan godta rammene og mandatet for en UNIFIL-styrke i Libanon, vil regjeringen gå videre med planleggingen og legge saken fram for Stortinget, sier pressetalskvinne i Forsvarsdepartementet, major Heidi Kristin Langvik-Hansen til NTB.

Venstre støtter tilbudet. Partiets forsvarspolitiske talsmann Odd Einar Dørum sier at det er positivt at Norge tar sin del av ansvaret for å stabilisere situasjonen.

– MTB-er kan være med på å redusere faren for illegal import sjøveien, sier han.

Norge tilbyr fire MTB'er fra Haakonsvern til FN-styrken i Libanon. Her «Stegg» på øvelse i Vestfjorden.
håvard bjelland