RUNE CHRISTOPHERSEN

Smuglerforsøket i januar i år kunne ikke gått stort verre. Med seteryggen full av narkotika sto bilen bom fast i snøen i en grøftekant i Trysil.

De to smuglerne gjorde flere forsøk på å få bilen opp på veien igjen, men måtte gi opp. Den ene av dem skar opp setet og gikk inn i skogen med stoffet — i alt 900 ecstasy-tabletter og nesten et kilo amfetamin.

Drapsdømt var leverandør

Men da politiet senere oppdaget bilen og så den oppskårne seteryggen, fattet de mistanke. Betjentene fikk en lett jobb med å finne varene. De fulgte rett og slett fotsporene i snøen...

Nå er tre menn og en kvinne dømt i Bergen tingrett for smuglingsforsøket.

n 41-åringen som kjørte bilen fra Norge til leverandøren i Nederland, fikk to og et halvt år bak murene. Oppdragsgiveren hans var en 40-åring som organiserte kontakten med leverandøren av stoffet i Nederland. Leverandøren var ifølge dommen i Bergen tingrett drapsdømte Truls Guttormsen.

n 40-åringen, som beskriver seg som en nær venn av Guttormsen, fikk fire år og ni måneders fengsel. Han ble også funnet skyldig i å ha oppbevart store mengder heroin og ecstasy i en leilighet i Bergen.

  • 25-åringen som skulle kjøre bilen fra Nederland til Bergen, ble dømt til fengsel i tre år og ni måneder.
  • Hans 30 år gamle passasjer og kjæreste spilte ifølge retten ingen aktiv rolle i smuglingsforsøket, og ble dømt til fengsel i ett år, hvorav seks måneder betinget.

Systematisk avlyttet

Truls Guttormsen ble i 2001 funnet skyldig i drapet på Yngve Elvik i Lindås. Guttormsen stakk av fra Bergen fengsel mens han var permisjon, og gjemte seg i Nederland. Der skal han ha livnært seg av narkosmugling til Norge.

Politiets systematiske avlytting av Guttormsens mobiltelefon avdekket at han skaffet narkotikaen til veie, men var avhengig av kurerer som kunne kjøre stoffet hjem.

Guttormsens beste venn, som av aktor ble utpekt som hovedmann i saken, nektet ethvert kjennskap til partiet. Han forklarte at han ville besøke sin venn i Nederland, og at han ikke kjente til at Guttormsen drev narkotikasmugling. Han ble ikke trodd av retten.

25-åringen som kjørte bilen i grøften tilsto uten forbehold i retten. De andre tiltalte nektet straffskyld.