Ungdomsorganisasjonen Juvente testet i fjor høst elleve butikker i Bergen og syv butikker i Lindås. I henholdsvis fem og tre av butikkene kunne mindreårige enkelt kjøpe alkohol.

I Sogn og Fjordane ble 13 butikker testet, og fire av dem solgte til mindreårige.

— Det er relativt labre tall. Det virker som om butikkene ikke bryr seg, fordi det ikke har noen konsekvenser å bryte alkoholloven, sier Anders Rolland Jacobsen (19), leder i Juvente Hordaland.

— Må skjerpe seg

På landsbasis har imidlertid butikkene skjerpet seg: I 2007 og 2008 solgte henholdsvis 56 og 58 prosent av butikkene alkohol til mindreårige, i fjor var tallet 42 prosent.

Likevel er Rolland Jacbosen skuffet over resultatene.

— Det er dumt at ungdommene får kjøpe i det hele tatt. Nå er det på tide at kommunene skjerper kontrollene sine. De sier bevillingen skal være vanskelig å få og lett å miste, men det er omvendt - det er for vanskelig å «ta» butikkene som ikke gjør jobben sin, sier han.

Også i 2008 hadde organisasjonen kontroller i Hordaland. Da solgte 42 av 76 butikker alkohol til ungdommene.

Bunnpris verst

Juvente skriver i en fersk pressemelding at de er spesielt skuffet over Vinmonopolet. Polet — som ifølge organisasjonen har vært best på alderskontroller de siste to årene - kom i fjor nest dårligst ut. Polet solgte alkohol i tolv av 26 forsøk.

— Vinmonopolet skuffer stort. Vi forventer mer av Vinmonopolet enn av Bunnpris, sier Juvente-leder Adrian Farner Rogne.

Bunnpris var nemlig verstingen blant kjedene. De mindreårige kontrollørene fikk kjøpe alkohol i 13 av 27 forsøk. Spar kommer best ut, der lyktes kun to av 15 forsøk.

Er det lett for mindreårige å kjøpe alkohol? Hva er din erfaring?