— Jeg har aldri vært i trøbbel på byen, så jeg ser ingen grunn til å være redd, sier Kenneth Torvanger.

Sammen med Brita Svartveit, Terje Espeland og Marta Gjerdåker nyter han en øl i kveldssolen i Bergen sentrum. De fire synes det er rart at vestlendinger ikke føler seg trygge i helgene.

— Hvis jeg hadde bodd i Oslo, hadde jeg nok ikke følt meg så trygg. Men Bergen er så liten. Det er alltid folk i nærheten, sier Marta Gjerdåker.

— Ja, Bergen er jo en liten landsby, sier Terje Espeland.

Alkohol og vold

I en fersk undersøkelse, gjennomført av Synovate for Helsedirektoratet, sier 39 prosent av vestlendingene at de føler seg utrygge i sentrum av sin kommune på kveldstid i helgene. Årsaken til utryggheten er mange overstadig berusede mennesker og voldshandlinger i sentrumsgatene.

— Det er en tydelig sammenheng mellom alkohol og vold. Det er derfor viktig at kommunene arbeider målrettet for et så trygt uteliv som mulig, sier Jakob Linhave, fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Ifølge direktoratet er det viktig at kommunene arbeider for å gjøre utelivet tryggere. Direktoratet setter nå i gang en kampanje rettet mot salgs- og skjenkenæringen for å sikre at skjenkelovene håndheves skikkelig.

— Mange føler seg utrygge i byen sin på kveldstid på grunn av fyll og bråk. I tillegg er vi jo alle redde for hva som kan skje med ungdommene våre i alkoholpåvirket tilstand, sier Linhave.

Skummelt på Høyden

— Jeg bodde på Nøstet tidligere, og da var jeg litt redd fordi jeg måtte gå over Nygårdshøyden på veien hjem, forteller Brita Svartveit.

Nå bor hun i Sandviken, og er aldri redd på hjemveien.

— Men det kommer kanskje an på hvordan man oppfører seg. Hvis man er dritings og har skjørtet under armene er man kanskje mer utsatt, sier hun.

— Men når det gjelder for eksempel blind vold, så er det sikkert farligere å være midt i sentrum enn på vei hjem, skyter Terje Espeland inn.

— Ja, sjansen for å bli slått ned er nok større i nattmatkøen. Jeg har aldri vært redd for å gå alene hjem. Men så tenker jeg kanskje ikke så mye når jeg er på vei hjem fra byen heller, sier Kenneth Torvanger.

Mener Bergen er trygt

Rigmor Isehaug, leder for volds- og sedelighetsavsnittet ved Hordaland politidistrikt, mener det er trygt å vandre gatelangs på kveldstid i helgene, dersom man tar enkle forholdsregler.

— Hvis du unngår å havne i munnhoggeri, ikke prøver å gripe inn i andres konflikter og styrer unna pirattaxi, så er det liten fare for at noe skal skje. Bergen er en trygg by, slår Isehaug fast.

Dersom man har havnet i krangel med noen på et utested, anbefaler politilederen at man venter med å ta diskusjonen til dagen derpå. Spesielt lurt er det å unngå å respondere på munnhoggeri i taxi- eller matkø.

— Ofte kan tidligere diskusjoner eskalere hvis partene møtes igjen i eksempelvis en matkø. Da kan det bli bråk, sier hun, og legger til at det alltid er en god idé å sørge for at man ikke blir så beruset at man ikke klarer å ta vare på seg selv.

— I tillegg ville jeg personlig ikke gått alene hjem fra byen. Gå sammen med andre du kjenner når du skal hjem, oppfordrer Isehaug.