Den uhøytidelige meningsmålingen ble lagt ut på bt.no tirsdag ettermiddag. Klokken 14.30 i går hadde 3144 lesere stemt på sin favoritt. Hele 79 prosent av dem vil gi ordførerkjedet til Høyres kandidat, Herman Friele. Kun 21 prosent vil ha den sittende ordføreren, Kristian Helland (KrF). For ordens skyld er det lagt inn begrensninger i stemmegivningen. Hver datamaskin kan bare avgi én stemme per dag. Gjentatte stemmer blir ikke registrert, men det har vært mulig for samme person å stemme maks tre ganger.

Takker for støtten

Selv om målingen ikke skulle være helt representativ for folkeviljen i Bergen, er den i alle fall mer enn nok til å glede Høyres ordførerkandidat.

— Hva sier du? 3000 har stemt, og 79 prosent vil ha meg som ordfører? Det var utrolig hyggelig å høre, sier en gledelig overrasket Herman Friele på telefon fra Sveits.

Kaffekongen mener avstemningen tydelig viser at bergenserne ønsker et systemskifte, hvor Høyre skal lede et nytt byråd.

Friele innrømmer at en slik støtteerklæring varmer nå, midt i kampen om makt og innflytelse etter valget.

— Jeg tar denne støtten ydmykt til meg, og sier tusen takk.

- Partiene fordeler

Ordfører Kristian Helland (KrF) var naturlig nok ikke like fornøyd, men velger å ta avstemningen med mer enn én klype salt.

— Slike galluper er til liten nytte, bortsett fra at de er litt underholdende. Jeg har jo hele tiden vært klar over at Herman Friele er en kjent og kjær person i Bergen. Men folk må huske på at vi ikke har direkte ordførervalg her i byen. Slike posisjoner er det partiene som må fordele seg imellom, sier ordfører Helland. Kampen om makt og innflytelse pågår fortsatt for fullt. I dag skal Friele og Høyre ha samtaler med valgtaper Kristelig Folkeparti som sitter med nøkkelen til hvordan det nye byrådet skal se ut.

Klart for tautrekking

Friele vil ikke spekulere i et mulig utfall av samtalene, men legger ikke skjul på at han forventer at KrF nå holder dørene åpne for flere enn Arbeiderpartiet. - Hva om Høyre til slutt skulle bli stående fullstendig utenfor et nytt byrådssamarbeid?

— Da tror jeg bergenserne ville bli særdeles frustrerte. Valgresultatet må logisk avleses i hvem som blir satt til å styre byen de neste fire årene, sier Friele.

Ordfører Kristian Helland er på sin side svært spent på hvilket utgangspunkt Høyre har foran de innledende samtalene.

— Vi er oppe i en veldig krevende situasjon, hvor det ikke bare er KrF som må belite seg.

Alle partiene har et stort ansvar, og bør tenke seg om minst to ganger før de bestemmer seg for hvem de vil samarbeide med, sier ordfører Helland.

– UTROLIG HYGGELIG: 3144 BT-lesere har stemt på sin ordførerfavoritt, og 79 prosent vil ha Friele. – Det var utrolig hyggelig å høre, sier en gledelig overrasket Herman Friele på telefon fra Sveits. <p/>FOTO: TOR HØVIK