Vivian Lund forteller at hun tok kontakt med sjeflege Tom I. Ørner på Klinikk Bergen på Nesttun for over fem år siden.

«Reklamefigur» i BA

— Da jeg oppsøkte den plastikkirurgiske klinikken, var det utelukkende for å forhøre meg om priser og hvordan inngrepet foregikk i praksis. Da jeg fikk høre at inngrepet kostet 30.000 kroner, kom jeg til at det var for dyrt for meg. Det var aldri snakk om noen bestilling, enn si timeavtale. Jeg var bare ute etter informasjon, sier hun.

Noen dager senere fikk Vivian Lund tilbud om gratis brystforstørrelse fra klinikken. Hun skulle brukes som «reklamefigur» i en reportasje i Bergensavisen om kosmetiske operasjoner.

— Jeg takket ja til tilbudet. Jeg hadde jo vært inne på tanken selv, sier Lund til Bergens Tidende.

Store smerter

Operasjonen var vellykket. Både Vivian Lund og kirurgene var strålende fornøyde.

— Det kosmetiske resultatet var bra, og jeg ble tatt godt vare på av personalet på klinikken. Alt virket positivt, sier hun.

Men i ettertid kom problemene, først og fremst i form av smerter. I løpet av ett år hadde dessuten begge brystprotesene forsteinet seg og blitt harde som granitt. Det kalles kapsling, og er en ikke ukjent komplikasjon ved innsetting av silikonproteser. Fortsatt renner det svartgrønn væske fra brystvortene. Det har det gjort i fire år.

— Klær blir flekkete. Spesielt om sommeren er det et problem. Hvite T-skjorter er det lenge siden jeg har kunnet gå med, sier Lund.

Avhengig av smertestillende

— Brystene verket hele tiden. Det ble så ille at jeg konstant måtte gå på sterke smertestillende medikamenter. En stund kan jeg vel si at jeg var pilleavhengig, sier Vivian Lund.

Hun forteller at hun har gjort gjentatte forsøk på å få rettet opp skaden ved en reoperasjon, men er bare blitt avvist. Hun har også vært i kontakt med Haukeland sykehus med tanke på å bli reoperert der, men er blitt avvist fordi man regner dette som en kosmetisk operasjon.

— Siste gang jeg var i kontakt med Klinikk Bergen, var for to år siden. Etter det har jeg bare gitt opp, sier hun.

Vil ha reoperasjon

— Andre plastikkirurgiske klinikker jeg har vært i kontakt med, sier at det ikke er noe problem å få ordnet dette, ved å fjerne de nåværende protesene og få lagt inn nye på en annen måte. Det eneste Klinikk Bergen kan tilby, er å fjerne de gamle protesene. De har fortalt meg at det i så fall vil koste meg 5000 kroner. Da er jeg er tilbake der jeg startet, bortsett fra at jeg har gjennomlevd fem år med plager og smerter. Men i verste fall kan det bli alternativet. Jeg kan ikke fortsette å leve på denne måten, sier Lund til BT.

Hun mener at Klinikk Bergen må se sitt ansvar i denne saken.

— Jeg stilte jo opp for dem i PR-sammenheng. Hensikten med avisartikkelen var helt åpenbart å skape blest om klinikkens tilbud. Derfor synes jeg ikke at de uten videre kan slå hånden av meg i etterkant, når de har fått den reklamen de var ute etter, sier Vivian Lund.

Klinikkens ansvar

Hun sier at hun også har tatt kontakt med Bergensavisen og spurt om avisen ikke burde føle at den har noen forpliktelser siden hun stilte opp for dem. Men dette er åpenbart ikke deres problem, sier hun.

Sjefredaktør Terje Olav Bergo i Bergensavisen sier til BT at det er klinikken som må ta ansvaret når det oppstår problemer etter en operasjon.

— Vi for vår del er naturligvis opptatt av våre intervjuobjekter, og vil ikke at de skal få vanskeligheter i kjølvannet av sitt samarbeid med oss, men hva vi kan gjøre i dette spesielle tilfellet, er noe uklart for meg, sier Bergo, som presiserer at han ikke kjenner alle detaljene i saken.