Med norske flagg og trompetfanfare sto venner og familie klare for å ta imot paret i Vågen i Bergen klokken kvart over seks fredag kveld.

– Det var kjempebra å komme tilbake med folk langs hele kaien og Bergen i pøsende regnvær, det hører med, sier Frode Nygaard Knutsen.

30 land

Bortsett fra et halvt års opphold for å tjene penger, har de tilbrakt de siste fire årene seilende jorden rundt i den 33 fot lange seilbåten «Petrell». Brasil, Karibien, det indiske hav, Azorene, Australia og Galápagos er noen av stedene paret har vært innom.

– Noe av det som har gjort mest inntrykk er alle de ulike menneskene og kulturene vi har møtt. Det har vært helt fantastisk hvordan vi er blitt tatt imot og alt folk har gjort for at vi skulle trives og føle oss velkomne, sier Marit Midtgård (27).

Rundt 30 land har de to besøkt.

– Vi har vært på steder som ikke er så tilgjengelige for turister. Vanuatu for eksempel, der var vi sammen med fem-seks båter. Hele landsbyen gikk sammen og lagde en forestilling for oss, hvor de fremførte lokale danser. Det var veldig spesielt, sier Nygaard Knutsen.

Badet med sjøløver

– På Galápagos var dyrelivet veldig imponerende. Jeg skulle bare ta et morgenbad, og så var det plutselig mange tamme sjøløver rundt meg, sier Midtgård.

Selv var hun ikke noen dreven seiler før paret la ut på jordomseilingen.

– Men Frode har seilt masse, og du lærer det meste. Det har vært tøft til tider og du blir sliten og sjøsyk, men vi har blitt eksperter i å takle sjøsyke, sier Midtgård.

I tillegg har paret måttet takle å bo svært tett på hverandre over lang tid.

– Til sammen regnet vi ut at vi har vært ett år i båten. Det har gått overraskende bra, sier Nygaard Knutsen.

Dødsulykker og skipsforlis

– Du lærer deg å ta ting når de dukker opp, sier Midtgård.

De har ikke støtt på store problemer mens de har vært ute og reist.

– Vi har hjulpet venner som har gått på grunn og sett andre som har hatt problemer. Vi har sett dødsulykker og båter som har gått ned. Det har vært livets gang strukket utover jorden, sier Nygaard Knutsen.

Lengter etter rene klær

Før avreise sparte paret opp penger og solgte alt de eier. Nå må de igjen få seg jobber og leilighet og finne tilbake til mer A4-liv.

– Det er de små tingene vi har savnet. Lange dusjer og rene klær, sier Nygaard Knutsen.

De er ikke helt sikre på hvordan de har forandret seg de siste fire årene.

– Jeg håper vi er blitt litt mer åpne for andre måter å gjøre ting på, og andre synspunkter, sier Midtgård.

Foreløpig har de ingen planer om å fortelle om opplevelsene sine, men de er positive til forespørsler.

Silje Katrine Robinson