Bilisten var forbannet etter å ha fått bot utenfor Sunnfjord Medisinske Senter i Florø onsdag. Parkeringsautomaten var defekt, mente han, og han hadde derfor ikke hatt mulighet til å kjøpe billett.

Mannen bestemte seg for å knuse parkeringsautomaten med slegge, og spurte avisen Firdaposten om de ville være med og ta bilder. Det ville ikke avisen.

— Jeg fikk tidlig følelsen av at hærverket ikke ville bli utført, dersom pressen ikke var til stede, sier redaktør Svend Arne Vee til sin egen avis.

Han mente det ikke er pressens oppgave å bidra til skadeverk, og oppfordret mannen til ikke å gjøre noe kriminelt.

Viser bilder av knusingen

Bilisten fikk langt mer positiv respons hos konkurrenten i Sogn og Fjordane, Firda. I dag gjengir avisen bilder av mannen som knuser parkeringsautomaten.

Avisens redaktør mener det var helt uproblematisk å dekke sleggemannens hevnaksjon.

— En slik operasjon er en form for sivil ulydighet som vi stadig dekker, sier Jan Atle Stang til Firdaposten.

Sleggemannen kan vente seg et erstatningskrav på rundt 100.000 kroner fra selskapet Europark, som eier automaten.

- Burde sagt nei

Firda burde ha sagt nei til sleggemannen, mener generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.

— Jeg synes det var uansvarlig av Firda å bli med. De burde ha gjort det samme som Firdaposten, sier han til bt.no.

Pressen skal ikke la seg bruke når folk vil gjøre skadeverk, sier eksperten på presseetikk.

— Sivil ulydighet har jeg stor forståelse for at pressen dekker, men dette dreier seg ikke om aksjonister som viser samfunnsansvar, men om skadeverk, sier han.

Om Firda har gjort seg gjort seg skyldig i et presseetisk overtramp, er uklart.

Ikke regulert

Norske medier har ingen klare retningslinjer for hvordan planlagte kriminelle gjerninger skal dekkes, når gjerningsmannen tar kontakt med journalister på forhånd.

— Problemstillingen er ikke nevnt i Vær Varsom-plakaten. Man har tatt det for gitt at redaktører ikke blir med på slikt, sier Kokkvold.

— Hvor setter man grensen? Hvis noen ville ta livet av noen, og ba avisen bli med og dekke det, ville vel også Firda sagt nei, og heller ringt politiet, sier han.

KRITISK: Firda burde sagt nei til å overvære sleggemannens hevntokt, mener generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.