I dag går sykkelløpet Bergen-Voss. Beredskapen er høy på Legevakten og Haukeland.

På et av pasientrommene i syvende etasje på ortopedisk avdeling på Haukeland Universitetssykehus var i går tre av fire pasienter innlagt med brudd etter fall fra stige.

— Ja, slik går det med menn som klatrer litt for høyt uten tilstrekkelig trening, sier Helge Skram (48) der han ligger i sykesengen.

Han har vært sykehuspasient siden 18. mai. Da gled han og falt mer enn tre meter ned da han skulle skrape en vegg på familiens hus i Sandane.

Stygt fall

— Stigen gled og jeg landet på høyre beinet rett ned på skiferunderlag. Jeg slo hodet også, men heldigvis ikke alvorlig, forteller Skram. Han vet han var heldig. Det kunne gått mye verre om han hadde falt mer forkjært.

Men helbenet i høyre fot var knust. Opprinnelig ble Skram innlagt på sykehuset i Nordfjordeid. Men komplikasjoner i forbindelse med en infeksjon førte til at han måtte overføres til Haukeland. Denne uken ble han endelig operert. Og i går ettermiddag regnet han med å bli utskrevet slik at han kunne reise hjem til Horten.

— Lang tid før du går i stige igjen?

— Så lenge jeg har hus som trenger vedlikehold, kan jeg ikke la være. Men jeg skal være mer forsiktig. Sette opp stillas kanskje.

Nærkontakt med veps

I en av nabosengene ligger Fillip Rygg. I stigen kom han i nærkontakt med et bol med aggressive veps da han skulle forberede husmaling tirsdag ettermiddag.

— Jeg mistet balansen og falt, forteller KrF-politikeren, som i går formiddag ventet på tur for operasjon etter å ha brukket begge håndleddene.

— Jeg burde ikke ha klatret opp alene, men ventet til det kom noen som kunne holde i stigen, sier han.

Verken på Legevakten eller ved Haukeland Universitetssykehus føres daglige statistikker på antall akuttskadede som kommer inn. Men fra begge steder bekreftes at i mai og juni er det høysesong for enn typen pasienter.

Våren er ulykkestid

— Begivenheter som Syvfjellsturen eller sykkelløp har lett for å skape til ekstra aktivitet hos oss, sier seksjonsoverlege Kjell Matre.

Han tror det er litt tilfeldig at det på ortopedisk avdeling denne uken så mange «stigepasienter».

— Men vi merker at våren og sommeren er en tid med stor aktivitet utendørs. Vi får en opphopning av akutte skader i som følge av sykling, husmaling og grilling, sier han.

— Finværet trekker folk utendørs. Der er det langt farligere enn å sitte foran fjernsynsskjermen. Dermed blir det travelt for oss. Forrige uke var det fryktelig travelt. Denne uken har vi bare hatt det travelt, sier sjef ved Bergen Legevakt, Frank van Betten.

Selv om godværet gir travle dager for de legevaktansatte, vil van Betten likevel ikke advare folk mot å ferdes utendørs.

— Det meste går godt bare man opptrer fornuftig. Det hjelper på helsen å være i aktivitet. Vi får heller tåle vi får mer å gjøre, sier han.

HELL I UHELL: Helge Skram skulle «bare» klatre opp i stigen for å skrape enn vegg før huset skulle males da han falt ned. I stedet ble det tre uker på sykehus
Høvik, Tor