Da var det endelig duket for premiere på musikalkomedien «Den usynlige katten», oppsetningen de 120 entusiastene i ved Fana Skoleteater, alle elever ved Fana Gymnas, har jobbet med i månedsvis, før de satte inn det siste støtet i romjulen, i den såkalte intensivuken.

— Det er ikke blitt mye nyttårsfeiring, konstaterer teatersjef Eirik Rosenberg ti minutt før sceneteppet går opp og det endelig er alvor, med 310 tilskuere i salen.

De har til tider mer enn nok med å le.

For det er en finurlig og fantasifull historie, som stadig tar uventede vendinger, manusforfatterne Sigurd Fischer Olsen og Ewoud Van Veen har pønsket ut, og sammen med koreograf Torunn Totland fått realisert på scenen. Hoffmiljøet med den eksentriske kongen er klassisk nok, mens hans nerdete sønn, Prins August (spilt av Henrik I. Thomassen) som har truffet drømmekvinnen Opera, en mannhaftig og vulgær kvinne som spiller amerikansk fotball, bryter alle tidsbegreper, for ikke å snakke om rojal etikette. Moderne innslag står også den tekstmeldingtastende hoffdamen Constance (Irene C. Nielsen) for. Absurd, men alt blir likevel logisk når man parallelt med historien om Bizzarro får møte dramatikeren Gloria Mills (Åshild Aarhus) som skriver nettopp på manuset «Den usynlige katten». Hun blir presset av filmprodusenten Cecil Donovan (Daniel Lokshtanov) til å skrive inn produktplasseringer i manus, blant annet for mobiltelefoner. Tjenestepiken Sofia (Laila Chedid Arnesen) står for intrigen i stykket da hun våger å påpeke at kongens katt faktisk ikke finnes. Hun får sparken, men sverger å ta sin hevn. Og i kulissene sørger det syv manns store orkesteret for musikk som følger manusets lynkjappe sprang fra hoff til filmstudio, her glir trompetfanfarer og majestetiske slottsbankettrytmer over i moderne musikaler og ballader på få takter. «Den usynlige katten» spilles ved Fana Gymnas hver kveld frem til 18. januar, med unntak av 14. januar. Hvert år besøker om lag 3000 bergensere Norges eldste og Bergens eneste faste skoleteater, som ble grunnlagt ved Fana Gymnas i 1938.

I SIN HULE HÅND: Tjenestepiken Sofia (Laila Chedid Arnesen) gir seg ut for å være hertuginne og har ikke problem med å lure enfoldige Kong Kløver (Tommy Eidsheim) og den bedrøvede narren (Jørgen Otre Størksen) trill rundt. <p/>Foto: TOR HØVIK