Oppe i Øvre Fyllingen, der Betanien sykepleierhøyskole ligger i dag, lå gårdsbruket Oldersmuget. Her bodde Josefina Fyllingen eller ”Fino” som navnet ble på folkemunne.

Det var broren, Martin Fyllingen, som eide gården, men det var ”Fino” som stelte med dyrene på gården. Her var det både kyr, gris og hest, men også høns og bier, som bokstavelig talt gav henne noen ”bi-inntekter” En bærhage med rips, solbær og bringebær hørte også til.

Blant eldre fyllingsdøler er hun mest kjent for sin søndagsskole, ”alle” gikk på søndagsskole hos ”Fino”. Men hun er også kjent for de såkalte ”Finabamsene” som hun sydde til inntekt for kirken og menighetsarbeidet. Mange fyllingsdøler som er 35 år og eldre hadde en slik bamse som kosedyr da de var små.

Allerede som 18 åring stiftet hun kinamisjonsforening i dalen og 7 år senere begynte hun å holde søndagsskole på gården. Denne drev hun helt frem til 1972, siste årene i samarbeid med Berta Rosenlund, men som 82-åring måtte hun trappe ned p.g.a. helsesvikt.

For sin innsats for menighetsarbeid, misjonsarbeid og søndagsskolesaken fikk hun i februar1968 H: M. Kongens fortjenstmedalje i sølv..

Men hun var beskjeden og ikke interessert i noen publisitet om det hun hadde hatt som sitt livsverk, ”jeg er bare en vanlig synder for Gud” svarte hun en gang hun ble spurt om dette.

Hun fortalte en gang at hun hadde kjent det slik at det var Guds vilje at hun skulle starte opp med søndagsskole, men for sikkerhets skyld gikk hun til sin gamle lærer, Lars Løvås, og spurte om han ville gjøre dette kjent på skolen. Da hun fikk det svaret at det ville han og at ”der skal også mine barn gå”, da var hun sikker i sin sak.

Bamsene sydde hun så lenge hun levde. Disse ga hun til menighetens julemesse der de ble solgt til inntekt for kirken og menighetsarbeidet. Bamsene er identiske i formen, men de er laget i mange fargevarianter (se bilde) og mang en ”tilårskommen” fyllingsdøl tenker ennå på sin ”Finabamse” som det gode, trygge kosedyret.

Historielaget har greid å skaffe ett eksemplar av disse som kan beundres i ”Kårhuset” om du stikker innom. Der har vi også sengetøy, sengehygge, bluser og lignende som ”Fino” har brodert, nydelig håndarbeid. .

”Fino” døde på Fyllingsdalen sykehjem i februar 1979 nær 91 år gammel.

Har du også en Finabamse? Send oss et bilde av den til lokal@bt.no !

Aud Sælensminde