Hvor vokste du opp?

— I Fana, nærmere bestemt Espeland og Hjellestad. Vi brukte Arboretet på Milde uhemmet som unger. Jeg har veldig gode minner derfra.

Hvor ville du helst bodd?

— Jeg har en dragning mot havet, så hvis jeg virkelig skulle drømt meg bort, hadde jeg nok funnet meg en øy. For eksempel Bjelkerøy.

Hvor går søndagsturen?

— Som regel går den til Totland-området, opp på høyden der. Da har jeg utsikt helt fra Flesland til byen. Men som regel er søndagsturen todelt slik at jeg til slutt ender opp på Torgallmenningen.

Favoritt utested?

— Jeg tror jeg må si På Folkemunne, aller helst ute når det er vær til det. Jeg liker det fordi jeg kan sitte i fred og betrakte folkestrømmen forbi.

Hvor handler du klær?

— Jeg liker veldig godt å smette inn i små butikker jeg ikke kjenner så godt fra før. Jeg foretrekker nemlig å ta det litt sånn impulsivt, for jeg har litt shoppingfobi.

Beste skillingsbollene?

— Baker Brun på Zachariasbryggen har de beste!

Ditt beste skoleminne?

— Det har jeg fra da jeg var tretten-fjorten år og gikk på Ytrebygda ungdomsskole. Jeg valgte sløyd valgfag for å imponere brødrene mine og hadde laget en vugge. På en av de siste skoledagene før sommeren var læreren så snill å kjøre meg hjem med vuggen på biltaket. Tror aldri jeg har vært så stolt! Den kom til nytte også, for en bror ble født i juli og da sto vuggen klar.

Din bergenske favorittrett?

— Det e' jo fiskekaker, ferske fiskekaker. Hagelin sine er veldig gode, men svigerfaren min lager også fantastiske fiskekaker. Han har noen triks med krydringen som jeg ikke tror han kunne lært fra seg om han ville. Det ligger bare i fingrene.

Hvor er du medlem?

— Arkitektforeningen (NPA), Interiørarkitektforeningen (IAL), Fortidsminneforeningen, Fana historielag har jeg nettopp meldt meg inn i, og så Pinsekirken Tabernaklet og Kristelig Folkeparti selvfølgelig. Dessuten er jeg med i Bjøllebotn Velforening.

Hva samler du på?

— Gamle leker! Hver gang jeg er ute og reiser, prøver jeg å finne frem til små butikker som selger sånne marionettedukker.

Ditt bergenske favorittuttrykk?

— Vet du ka' det e'? «Å belite seg», altså å innse at du ikke hadde rett, men likevel ta nederlaget med fatning.

Hva ville du vist en turist?

— Jeg tror jeg ville tatt dem med på havfiske og så opp på Fløyen etterpå. Det er jo et godt besøkt turistmål, men det er så vakkert med utsikten mot byen. Dessuten er det et område som gir overblikk i en mer overført betydning. Når jeg kikker ned på menneskene som blir så små der nede, blir mine problemer ikke lenger så store.

Hva er du minst stolt over?

— At vi presterer å kaste fra oss så mye boss overalt, det er sørgelig.

Hva mangler i byen?

— Vi mangler tilbud til ungdom som ikke driver idrett. Det er ikke alle som fanges opp av den klassiske idretten. For eksempel har vi ikke nok øvingslokaler til band.

Hva savner du på reise?

- Når jeg er borte fra byen mener du? Da savner jeg de utrolige fargene som kommer frem etter en regnværsdag. Slike dager pleier jeg å gå ut på Nordnespynten. Det med de fargene er veldig spesielt for Bergen.

Hvor er det mest romantiske stedet? - Du kommer til å le, men det synes jeg faktisk er biblioteket! I skjønnlitteraturavdelingen med en bok, når jeg kan sette meg ned og det er stille og fredelig.

Ditt første kyss?

— Jeg var vel fem-seks år. Vi veltet på en rattkjelke og da fikk jeg et kyss av en syvårig lekekamerat. Kysset ble siden beseglet i en vielse under en blå presenning hvor min bror spilte rollen som prest. Vi var med i KrF vet du, så det var ikke noe tull, he he!

Favorittbergenser?

— Helge Jordal fordi han uttrykker noe grunnleggende bergensk. Han er så sjarmerende og har glimt i øyet.

Har du gått i buekorps?

— Nei, men jeg har vært drillpike og tamburmajor i Hjellestad Skolemusikk, hvor jeg også spilte kornett og trompet i en ti års tid.

Når var du på Stadion sist?

— Det var vel en knapp måned siden. Kan ikke helt huske hvem de spilte mot, men Brann vant i hvert fall to-null. Jeg har vært nødt til å være interessert i fotball for jeg har menn i familien som både spiller fotball og er veldig interessert. Du snakker med en mor som har vasket flere fotballskjorter enn de fleste!

Det flotteste byfjellet?

— For meg er det Fløyen fordi det er nærme, men likevel langt borte. Det har veldig fin utsikt og så er det en del sånne små steder hvor man kan trekke seg tilbake og sitte litt for seg selv.

En god dag i Bergen for deg?

— Når jeg har vært på jobb går jeg ofte bortom Torgallmenningen. Det er en god dag når jeg ser at det er liv og røre der. Det hender også at jeg tar små pauser fra jobb og tar en runde rundt Torgallmenningen med musikk på øret. Da har jeg hentet meg inn igjen.

Ordfører for en dag?

— Da ville jeg samlet en haug med barn og unge og spurt hva slags by de ville ha. Unger har ofte veldig mange klare tanker som de sjelden får komme til orde med. Mange av dem er veldig reflekterte, men de må kunne snakke på sine egne premisser, ikke bare gjennom utredninger og i sakspapirer.

Bergen om 50 år?

— Jeg håper at mye av det vi har klart å skape langs sjøfronten vil stå igjen som en merverdi. At det kan bygge opp under det vi har, men samtidig representere noe nytt. Jeg håper vi har en by som syder av stemning og aktivitet og arbeidsplasser, og at vi fortsatt har et levende sentrum.

PETTER NATVIG

<b>PUSTEROM:</b> Lisbeth Iversen tar ofte en tur på Torgallmenningen med musikk på øret når møteprogrammet blir tøft.<p/> FOTO: BJØRN DJUPVIK