Forskere på Haukeland må lete etter overvektige til et forskningsprosjekt som de startet opp denne uken.

Tre ganger har Universitetet i Bergen annonsert for å få overvektige til å melde seg som forskningsobjekter. Men så langt har resultatet blitt magert. Det er sjelden forskerne må jobbe så hardt for å finne nok folk.

— Mysterium

— Det er et mysterium hvorfor folk ikke melder seg. Vi hadde ikke forventet at det skulle være vanskelig å finne 60 overvektige voksne i Bergen, sier førsteamanuensis Oddrun Anita Gudbrandsen ved institutt for indremedisin i Universitetet i Bergen.

For å være med i eksperimentet må du ha en BMI (Body Mass Index) på over 25. Har du det, kan du knapt nok karakteriseres som særlig overvektig.

— Men vi vil gjerne ha folk med en god del høyere BMI i dette prosjektet, sier Gudbrandsen.

Testpersonene kan heller ikke bruke medisiner fast.

Spiser torskeproteiner

I forsøket skal de overvektige spise torskeproteiner i tablettform.

— Overvektige er i faresonen for å utvikle blant annet diabetes type 2. Vi vil se om torskeprotein kan gi bedre insulinfølsomhet. Det er også mulig at de som er med i forsøket dermed vil gå ned i vekt, sier Gudbrandsen.

Tidligere forskning på rotter har nemlig vist at torskeprotein fører til at fettmengden i kroppen går ned.

— Forbrenningen øker nok, men den kan kanskje regulere appetitten også. Dette er noe av det vi vil finne ut av, sier Gudbrandsen.

Kan slappe av

Studien vil gå over åtte uker. Pasientene kommer til en grundig legesjekk ved oppstart. Så må de møte to ganger til før de er ferdige.

— Pasientene kan til og med ligge og sove og slappe av mens vi undersøker dem, sier Gudbrandsen.

Hun trenger 30 kvinner og 30 menn til denne studien. Foreløpig har hun fått tak i 15 kvinner og nesten ingen menn.

— Vi har aldri hatt slike annonser ute før. Som regel har vi klart å rekruttere nok folk internt. Så dette er en ganske spesiell situasjon for oss, sier Gudbrandsen.

Interessert? Her kan du ta kontakt.