— Å finne en årsak er selvfølgelig viktig i en hver brannetterforskning, sier politibetjent Frode Myklebust.

Han er hovedetterforsker på brannen hos Fana-politiet.

— En del av siktemålet med etterforskningen er å finne ut om noen kan lastes for en brann. Nå kan vi ikke si noe om årsaken, og således heller ikke avkrefte eventuelle rykter eller spekulasjoner rundt brannen.

TÅRNHØYE FLAMMER: Det brant voldsomt om kvelden den 27. desember. ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG

— Slike rykter kan gnage en del av dem som sitter igjen etter en brann, sier han.

Generasjonsbolig

Myklebust poengterer at det ikke foreligger noen konkret mistanke om at brannen på Fanahammeren kan være påsatt. Det er også formidlet til de seks som bodde i huset.

Så vidt politiet kjenner til, bor de fortsatt midlertidig hos slektninger i nærheten.

Den voldsomme brannen startet om kvelden torsdag den 27. desember.I generasjonsboligen bodde en tobarnsfamilie i de to øverste etasjene, mens et besteforeldrepar disponerte leiligheten nederst.

— Umulig å finne noe

Først flere dager inn i nyåret dro kriminalteknikere til åstedet. At teknikerne ikke rykket ut tidligere, skyldes flere forhold - blant annet at brannen i boligen blusset opp igjen.

De avsluttet sitt arbeid om ettermiddagen torsdag den 3. januar - uten resultat.

— Det var så utbrent at det så å si var umulig å finne noe.

— De fant ingen konkret teknisk årsak. Vi har en viss formening om hvor brannen kan ha startet. Det ser vi blant annet på bilder fra brannen. Bildene viser at det brenner mest på vestsiden, ut mot Fanafjorden. Det er også der huset er mest utbrent, sier Myklebust.

Ferdig med vitneavhør

Ifølge Myklebust er brannstedet nå frigjort og overlatt til «forsikringsselskapene med sine underleverandører».

— Huset må rives ganske langt ned før man kan begynne å sette opp noe igjen, konstaterer politibetjenten.

Politiet har snakket med de voksne beboerne fra huset, men det er ikke gjort formelle avhør av dem. Det vil trolig heller ikke bli gjort.

— Vi er for øvrig ferdig med vitneavhør. Men vitnene har stort sett observert brannen på avstand. Vi tror ikke de kan tilføre etterforskningen noe mer, sier politibetjent Myklebust.

TOTALT ØDELAGT: Politiet tror alt må rives før det kan bygges nytt på brannstedet. Seks personer bodde i huset på Fanahammeren, en barnefamilie og et besteforeldrepar. Bildet er fra dagen etter brannen.
Odd E. Nerbø