Politiet i Ålesund jobber på spreng for å kartlegge bevegelsene til både drapsofferet Anja Weløy Aarseth og den draps— og overgrepssiktede 23-åringen. Han har innrømmet både drapet og det seksuelle overgrepet.

I dag sier politiet på Sunnmøre at de ikke sitter på noen mobiltelefon fra Anja Weløy Aarseth (21).

— Mobiltelefonen til kvinnen som ble drept på Aksla er ikke funnet, sier politiadvokat Yngve Skovly i Sunnmøre politidistrikt i en pressemelding. - Vet dere at hun hadde mobil med seg?

— Vi har grunn til å tro det. Hvis den var på drapsstedet, ville vi ha funnet den.

- Lett flere steder

Samtidig bekrefter Skovly overfor BT at de har sikret seg mobilen til den drapssiktede 23-åringen.

— Den fant vi underpågripelsen av ham onsdag, sier Skovly.

Sunnmørspolitet sier de har lett etter drepte Weløy Aarseths mobiltelefon flere flere steder, og at de nå vurderer «andre leteområder».

— Politiet får trolig bistand av Ålesund brannvesen i letingen.

Da sporing av 21-åringens telefon ble startet torsdag 29. august, mens forsvinningen forsatte var betegnet som en savnetsak, var telefonen avslått.

Kan ha lagt igjen GPS-spor

Hvis Weløy Aarseth brukte mobil under treningsturen på Akslafjellet, og man finner mobilen, vil det i teorien kunne gi etterforskerne svært nøyaktige svar om hennes bevegelser.

Shipping- og logistikkstudenten fra Bergen skal ha pleid å bruke mobil på trening, og en treningsapp på mobilen ville i så fall kunne vise ruten hennes - plottet med med GPS-koordinater. Dette er mer nøyaktige opplysninger enn teleoperatørene kan få ut ved å krysspeile basestasjoner som en mobil har slått inn på.

Skovly kunne tidlig mandag ettermiddag verken bekrefte eller avkrafte om Weløy Aarseth brukte en slik treningsapp.

FORTSETTER MOBILJAKT: Påtaleansvarlig Yngve Skovly sier politiet tror Anja Weløy Aareseth (21) hadde med seg mobil da hun ble drept på treningstur. Men de har ikke funnet noen telefon. Nå får trolig politiet hjelp av brannvesenet i letingen.

I tillegg vil en mobiltelefon hele tiden oppdatere seg mot basestasjoner, slik at elektroniske spor etter mobilen vil ligge igjen der. Spor etter gjerningsmannen vil selvsagt kunne bli fanget opp på samme måte.Problemet med basestasjoner i etterforskning er at en mobil kan veksle fra den ene til den andre, for eksempel slik at en mobil på Aksla kobles opp via en basestasjon i Ålesund sentrum. Og vice versa. I tillegg går det svært mye datakommunikasjon over basestasjonene, alt fra samtaler til tekstmeldinger, slik at det nærmest blir som å lete etter nålen i høystakken.

Fortsetter med 20 etterforskere

Av pressemeldingen fremgår at etterforskerne fortsetter arbeidet med «analyser, bevissikring og kartlegging av elektroniske spor. I tillegg skal det gjennomføres en rekke vitneavhør». Fra mandag denne uken vil det være 20 etterforskere med, mens opptil 50 jobbet med saken mens drapsjakten pågikk på sitt mest intense.

Skovly sier til BT at den drapssiktede 23-åringen ikke er avhørt mandag, og at de neppe vil bli noe avhør mandag.

— Alle avhør tas opp med lyd og bilde og skal skrives ut, det er mye det vi har gjort mandag. Alt skal gjennomgås med siktede og forsvarer. Venter vi for lenge med å få lest gjennom og godkjent avhør, blir det til slutt uoverkommelig, sier Skovly.

Politiadvokaten forteller at de til nå har gjennomført cirka 145 formelle avhør, altså at politiet har kalt inn vitner for å snakke med dem på politihuset.

Avhørene av den siktede 23-åringen gjøres av en tjenestemann fra Sunnmøre politidistrikt med «spesiell kompetanse på avhør, og som har vært med på etterforskningen av flere tidligere drapssaker på Sunnmøre».

— En tjenestemann fra Kripos sitter også og følger med på avhørene fra et rom ved siden av. Hans rolle er å følge med og komme med eventuelle innspill til hovedavhøreren, sier Skovly.

Mindre omfattende jakt

Ifølge Skovly er det fortsatt en prioritert og viktig oppgave å få kartlagt mest mulig av bevegelsene til den drepte 21-åringen og drapsmannen.

— Vi ønsker å få alt som skjedde i rett kronologi. Men det er klart at dette arbeidet blir mindre omfattende nå, i forhold til om vi fortsatt sto midt i en drapsjakt med ukjent gjerningsmann. Men arbeidet med å gjennomgå elektroniske spor fortsetter. Vi må sluttføre dette på en skikkelig måte, selv om gjerningsmannen nå er tatt, sier politiadvokaten.

Mye private bilder og video

Han forteller at politiet også har fått inn mye bilde- og videomateriale fra Aksla-området, blant annet fra en syklist som syklet med et kamera montert fremme på sykkelen.

— Mange er kommet med bilder og video fra området. Vi har grunn til å tro at siktede er på flere av disse bildene eller videoene. Vi vet allerede om bilder/video som kan være av ham, men vi kan foreløpig ikke være 100 prosent sikre.

- Har dere også private bilder som er tatt nær draps- og funnstedet?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere.

Anja1.jpg