Gravemaskiner har alltid fascinert gutter. I alle aldre fra småttunger til pensjonister har de flokket seg rundt gravemaskiner i arbeid. Drømmende kan de stå i timevis å se muskelbunten jobbe med jord og stein.

Gamle rør og rotter

— Finner du noe nede i her? Vi har studert gravemaskinsføreren noen minutter. Like henført som andre gutter, betrakter vi hans erfarne styring av kjempekreftene i grabben.

— Bare gamle rør nedi her. Ja, og så ser jeg en del rotter nede i kummene og rundt kloakkrørene, sier gravemaskinfører Bjarte Skartveit til bt.no.

— Det klassiske spørsmålet er: Når er dokke ferdig, og det før vi har begynt, ler Skartveit, og tar seg tid å rulle en røyk mens han venter på lastebilen. Han er konge der han sitter i sin 21 tonn Komatsu.

De har startet gravingen fra krysset Vestre Torggate og innover Vaskerelven. En kulvert legges ned for å få plass til rør, kabler og fjernvarme. Det skal grave 180 til 200 meter bortover Vaskerelven. I utgangspunktet skal de være ferdig i april.

Fjerner 240 tonn om dagen

— Kom igjen! Raymond Holgersen lener seg ut av lastebilen og vil ha fart på gravemaskinføreren vi hefter.

Skartveit fyrer opp maskinen, og Holgersen hopper ned fra lastebilen sin. Nå er det hans tur til å rulle seg en røyk.

— Blir bare seks om dagen nå, prøver å kompensere litt med snus, forklarer han.

Sakte, men sikkert, fylles lasteplanet. 15 tonn på bilen og 15 tonn på hengeren. To biler og fire turer på hver bil hver dag. 240 tonn masse fraktes fra Vaskerelven ut til en bonde på Blindheim i Åsane hver bidige dag.

GRAVER DYPT NED I VASKERELVEN: Slik ser det ut i Vaskerelven nå. Helt frem til april skal det graves bortover mot Engen.
PÅL ENGESÆTER
KONGEN: Bjarte Skartveit er helten for mange tilskuere når han med sikker hånd manøvrerer dyret sitt.
PÅL ENGESÆTER
STENGT: Vaskerelven er stengt fra Vestre Torgate. Snart kommer de til Vaskerelvsmauet. Der vil de trolig finne 100 år gamle rør.
PÅL ENGESÆTER