— Da jeg fikk meldingen var det ikke tid til å lete etter vaktmesteren, jeg gikk rett opp på taket og heiste flagget selv, forteller en glad Odda-ordfører, Toralv Mikkelsen, til Bergens Tidende.

Vil skape ny aktivitet

Det var litt over klokken elleve i går at flagget gikk til topps på Rådhuset i Odda. Endelig fikk den hardt prøvede byen et etterlengtet lysglimt.

— Dette er det lysglimtet vi hadde behov for. Vi er veldig glad og lettet over det vedtaket Outokumpu har gjort. Dette er det vi hardinger trenger for å få optimismen tilbake her inne, sier Mikkelsen.

Odda-ordføreren mener mye som har «ligget på vent» i Hardanger, nå kan bli utløst. Han tror vedtaket vil skape ny aktivitet på mange andre områder. Husbyggingen som har stoppet opp, kan komme i gang igjen. Lokale bedrifter vil kunne vinne anbudsrunder. Det kan også spore til økt interesse for aktivitet på de sentrale industritomtene som nå er tomme etter at Odda Smelteverk ble nedlagt.

Fikk spontanapplaus

Administrerende direktør Stein A. Ytterdahl på Outokumpu Norzink gikk rett i kantinen for å fortelle den gode nyheten til dem som var til stede. Flere ganger ble han avbrutt av spontanapplaus av zinkarbeiderne, forteller fagforeningsleder Einar Mikkelsen ved avdeling 61 på Norzink.

Han er glad for at det ble satset på finnene som nye eiere av bedriften. - Finnene har vist seg som langsiktige og seriøse eiere. Innen 2006 håper vi å doble kapasiteten fra 150.000 tonn sink i året til nærmere 300.000 tonn sink. Dersom vi får dette til, åpner det også for flere nye varige jobber på Norzink, mener fagforeningslederen.

200 mann i 20 måneder

Det har vært usikkert om Outokumpu kom til å modernisere produksjonsanlegget. Saken ble utsatt på konsernets styremøte 17. desember. Oddingene fikk ikke julegaven de hadde ønsket seg mest av finskenissen.

— Dette er en stor dag for Odda. Vi har arbeidet hardt og målbevisst for å få dette til, sier en lettet direktør Stein A. Ytterdahl i Outokumpu til BT.

Konkret skal moderniseringen på Norzink foregå ved at det eldste røsteanlegget erstattes med en direktelutningsprosess, som er utviklet av Outokumpu. I anleggstiden skaper dette i snitt arbeid til 200 mann i 20 måneder.

— Vi kommer til å starte arbeidet umiddelbart. 700 millioner kroner skal brukes og arbeidet skal være sluttført høsten 2004. Til en del anleggs- og montasjearbeid vil lokale bedrifter ha et klart fortrinn i anbudsrunden, lover direktøren.

LYS I TUNNELEN: Outokumpu Norzink vedtok i går å modernisere produksjonsanlegget i Odda. Nå er det endelig lys å se i enden av Folgefonntunnelen.
FOTO: OVE OLDERKJÆR