Skiltet med «Finnemanns plass» ble plassert ved Krohnengensmuget 1. juli.

— Vi skulle gi nye navn til fire gamle gateparseller, og Finnemanns plass var ett av forslagene, sier John I. Monsen, faglig leder for adresseforvaltningen i kommunen.

Finnemann var en skikkelig byoriginal og showmann, og mange bysbarn huske ham nok med skrekkblandet fryd - han skremte bokstavelig talt vannet av ungene i hjemstrøket Hødden.

Harmløs var han likevel, Finnemann. Som journalist og forfatter Gunnar Hagen Hartvedt sa det:

— Jeg ser Finnemann for meg, der han løper over Blomstertorget med alle faktene sine. Jeg oppfattet ham som ufarlig. Vel var Finnemann komisk og publikumsvennlig, men han representerte vel også den manifeste elendighet.

De fire andre gatene har fått navnene Steinkjellerkroken, Arbeiderplassen og Arbeiderboligen. John I. Monsen understreker at ingen gatenavn er fjernet selv om disse fire nye er kommet til.

— Dette er gjort for at folk skal ha adresse til den gaten de har atkomst fra, slik at for eksempel sykebiler finner lett frem, forklarer Monsen.

Enkelte klager på de nye gatenavnene er det selvsagt kommet. Man bor da i Bergen.

— Det er ikke alle som er like glade for å skifte adressenavn, vi hadde regnet med noen klager, sier Monsen. Det er faktisk bare to husstander som har endret adresse til Finnemanns plass ...

— Blir det ikke bare mer forvirrende når det kommer flere adresser i strøket?

— Vi lager ikke nye gater uten at det er en mening med det. Prosjektet med rehabilitering av adresser i Sandviken nærmer seg slutten, og vi er veldig fornøyde.

Og selv om Finnemann ikke bodde akkurat der plassen hans er plassert, hørte han til i strøket.

For flere år siden dukket det opp et forslag om at Finnemann (som døde i 1968) måtte få sin skulptur, ett eller annet sted i Sandviken. Skulptur er det ikke blitt, men nå har i hvert fall Finn Olafsen fått en egen plass oppkalt etter seg. Og det er ikke alle forunt!

BYORIGINAL: Finnemann var et fast innslag i bybildet - til noens skrekk og andres glede. Nå har Finn Olafsen, som døde i 1968, fått sin egen plass oppkalt etter seg, sånn helt i det stille. Ikke verst!
ARKIVFOTO: JARLE RIISE