bt.no understreker: Denne saken var aprilspøken til bt.no i 2007. Alle opplysninger her må med andre ord tas med en meget stor klype salt.

«Hvor er du?» Det er en av de vanligste meldingene vi sender hverandre på sms. Nå trenger du ikke lenger å spørre.

Ved hjelp av tjenesten som bt.no lanserer i dag, har du alltid full oversikt over hvor venner, familie og alle andre mobilbrukere befinner seg.

Høyteknologisk

— Tjenesten utnytter en ny måte å koble sammen flere GSM-nettverk med GPS-sporing, og beregne posisjonen på senderne ved hjelp av satellitter, sier Rune Smistad, som er teknisk ansvarlig for tjenesten på bt.no.

Datatilsynet har protestert mot tjenesten, ettersom den til en viss grad åpner for overvåking. Derfor har bt.no valgt å legge verktøyet på en server i utlandet, nærmere bestemt Fiji-øyene.

— For å være helt sikre på å holde oss innenfor norsk lov, er tjenesten på engelsk. Så lenge verktøyet ikke er beregnet kun på et norsk publikum, mener vi at norske lover ikke kan anvendes, sier vaktsjef Jan Stian Vold i bt.no.

- Kynisk

Datatilsynet mener det er uansvarlig av bt.no å legge til rette for overvåking.

— At dere som et mediehus i Bergen, legger tjenesten til Fiji for å unngå norsk lovgivning, synes jeg er kynisk, sier informasjonsdirektør Ove Skåra.

Det er ikke første gang tilsynet er på kant med bt.no.

— Jeg mistenker at Bergens Tidende misbruker overvåkingsverktøy for å skape trafikk, akkurat slik dere gjorde med skattelistene for noen år siden, sier Skåra.

— Politiet har adgang til liknende verktøy. Er det ikke greit at folk flest får de samme mulighetene?

— Nei. Når politiet sporer folk, er det bygget inn rettssikkerhetsgarantier. Vi har lover som regulerer om det er grunnlag for å hente ut mobildata i kriminalsaker, sier Skåra.

- Gjør oss ærligere

bt.no-vaktsjefen har likevel ingen betenkeligheter med å la leserne spore hverandre i mobilnettet.

— De som har rent mel i posen, burde ikke ha noen problemer med dette. Selvsagt blir det vanskeligere for folk å lyve om hvor de er, men dersom dette fører til et samfunn der folk er ærligere mot hverandre, er det bare en god ting, sier Vold.

100 prosent nøyaktig er tjenesten ikke. Du må regne med ti meters feilmargin for mobiltelefoner i Europa og USA, og 25 meter andre steder i verden. Tjenesten vil bli videreutviklet og enda mer nøyaktig når det nye europeiske posisjoneringssystemet Galileo kommer på plass i løpet av få år. Da blir feilmarginen bare fire meter.

Vær også oppmerksom på at mobiler må være innenfor rekkevidden av et GSM-mobilnettverk for å kunne spores av tjenesten.

Berit Roald/Scanpix
Arkiv