— Jeg har ikke råd til en slik husleie. Det er dobbelt så mye som det jeg betaler i dag, sier Løland.

- Ville gå konkurs

88-åringen og datteren bor sammen i leiligheten i Ibsens gate. De to bodde der da familien i sin tid kjøpte huset. Og Finn fortsatte som leieboer etter at huset ble solgt for over 30 år siden.

— Jeg trodde jeg skulle bo trygt her mine siste år, men akkurat nå ser det vanskelig ut.

Problemene startet i høst. Finn og datteren hadde tilbrakt sommer og tidlig høst i hytten på Flatøy. Begge ante fred og ingen fare da de kom tilbake til Bergen. I løpet av sommeren var huset blitt kjøpt av det Løland kaller «to yngre menn». Med det startet Lølands problemer.

— Mennene kom ganske tidlig til meg og sa at de måtte ha høyere husleie. De hadde kjøpt huset for syv millioner og ville gå konkurs dersom de ikke fikk høyere leie.

Flytte på hytten

Så ble det snakk om at leiligheten skulle totalrenoveres. Det er det som står i oppsigelsen Løland fikk i høst.

— Jeg skjønner ikke at det skal være nødvendig å pusse opp denne leiligheten. Standarden er utmerket. Leiligheten ble pusset opp for få år siden.

Det siste er tydelig å se i leiligheten. Her ligger klikkparkett på alle gulvene, badet er strøkent, det samme er kjøkkenet.

Løland er urolig for fremtiden. Etter at konen døde har datteren hjulpet ham i hjemmet. Nå klarer han ikke helt å se for seg hvor han skal bo. Hans nåværende leiekontrakt går ut i 2010.

— I verste fall må jeg flytte ut på hytten på Flatøy.

- Det er rått

Leder i Leieboerforeningen Bergen, Stig Høisæther, sier han ikke har vært borti et lignende tilfelle i sine år som talsmann for leieboerne. Han mener oppsigelsen er moralsk forkastelig.

— Det er rett og slett håpløst og må vel representere bunnen av medmenneskelighet og respekt for eldre mennesker. Det er rått, rett og slett.

Løland kom til Leieboerforeningen før helgen og ba om hjelp.

— Vi vil se på denne oppsigelsen og forfølge denne rettslig og ellers gjøre alt for at Løland skal kunne bo i leiligheten. Her må huseier kaste inn håndkle. Det er helt urimelig at Løland skal flytte ut på en hytte 88 år gammel.

Høisæther tror ikke begrunnelsen huseier bruker holder juridisk.

— De begrunner det med at huset skal totalrenoveres, men huset er nylig oppusset. Til Løland har de sagt rett ut at de vil prise han ut av huset. Det holder ikke som begrunnelse. Vår advokat mener denne oppsigelsen må omgjøres.

Høisæther medgir at det er svakheter ved dagens lovgivning som gir leietakere et svakere oppsigelsesvern.

— Løland har vært en god betaler i alle år og det burde være en klausul i husleieloven som sikret denne typen langtidsleietakere et bedre oppsigelsesvern.

Hva synes du om denne saken? Diskuter her.

Amundsen, Paul S.