— Det at arbeidsmarkedet er ustabilt på grunn av finanskrisen har vært i bevisstheten til folk siden lenge før jul, sier forsker Per Olaf Aamodt ved Norsk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU STEP).

Han tror at man allerede nå vil merke en dramatisk økning i søking til høyere utdanning.

90-tallet i reprise

Det er ikke første gang høy arbeidsledighet får flere til å søke høyere utdanning.

  • Under lavkonjunkturen på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet økte søkningen til høyere utdanning med mellom 60 og 70 prosent i løpet av en fem års periode, forteller Aamodt.
  • Vi vil nok ikke se slike tall denne gangen, men jeg kan godt se for meg at søkertallene øker med mellom 10 og 20 prosent, sier han.

Aamodt tror at de nye studentene hovedsakelig vil komme fra to grupper. Flere vil søke høyere utdanning direkte etter videregående, og flere vil begynne på mastergrad rett etter endt bachelor.

  • Slik kan vi fort få 10.000-15.000 flere søkere over natten, forklarer han.

Master som sikkerhetsnett

I kantinen på studentsenteret sitter Rune Ludvigsen og Simen Bergsli og venter på at neste forelesning skal begynne. De to petroleumsteknologi-studentene er ferdige med bachelorgraden til våren.

— Vi snakker en del på skolen om at arbeidsmarkedet har endret seg. Det er jo umulig å unngå, sier Bergsli.

Mens studenter på studiet tidligere ble headhuntet og ansatt av oljeindustrien etter å ha studert i bare to år, tror de to at det nå blir vanskeligere å få jobb med bare bachelorgrad.

De fleste av medstudentene deres planlegger å begynne på mastergrad til høsten. Ludvigsen utsetter imidlertid mastergraden i ett år for å dra ut og reise.

  • Det ville jeg nok ha gjort uansett, men det er godt å vite at arbeidsmarkedet sikkert har stabilisert seg når jeg er ferdig utdannet om tre år, sier han.

Bergsli derimot er en av få på sitt kull som vil ut i arbeidslivet noen år før han begynner på master. Han skal imidlertid søke master til høsten for sikkerhets skyld.

Flere vil søke til sikre yrker

  • Da søketallene til høyere utdanning økte på 90-tallet så vi en vridning blant søkerne mot trygge yrker, som sykepleier og lærer, forteller Aamodt ved NIFU STEP.
  • En del av de som er usikre vil nok peile inn på slike yrker nå, for å være sikret jobb når de er ferdige, sier han.

En annen konsekvens av økte søkertall er at opptakskravene til høyere utdanning kan bli høyere.

BT har snakket med flere fakulteter ved universitetet, samt studentenes karrieresenter, men ingen av dem har foreløpig fått signaler fra studentene om at flere vil forlenge utdannelsen sin. Direktør ved utdanningsavdelingen ved Universitetet i Bergen, Christen Soleim, opplyser at universitetet venter til de får søkertallene før de tar stilling til om de skal endre noe.

  • Men vi har sett at det kan virke som om det er en sammenheng mellom arbeidsledighet og søkertall, og har derfor i bakhodet at det er mulig at dimensjonen på bemanningen rundt opptaket må økes, sier han.

Har du vurdert å ta utdanning på grunn av finanskrisen? Diskuter saken her.

NESTEN ALLE TAR MASTER: Nesten hele kullet til petroleumsteknologi-studentene Rune Ludvigsen (t.v.) og Simen Bergsli planlegger master etter endt bachelorgrad.
Eirik Brekke
VANSKELIG: - Innen petroleumsteknologien er det nok fremdeles mulig å få jobb med bare bachelor, men jeg har fått inntrykk av at det blir stadig vanskeligere, sier Bergsli.
Eirik Brekke