• Det var helt vanvittig. Bare flaks hindret en alvorlig ulykke.

Mannen som filmet denne hasardiøse forbikjøringen passerte Mønshaugen på vei mot Voss sentrum da den sølvgrå Golfen kom susende forbi på venstresiden.

— Køen jeg kjørte i holdt en fart på 80 kilometer i timen. På slutten av forbikjøringen anslår jeg Golfens fart til et sted mellom 130 og 150 kilometer i timen. Det var aldeles vilt, og enda verre i virkeligheten enn det ser ut på filmen, sier mannen som bor like ved.

Stygg kjøring på flott vei

Han ønsker ikke å få navnet sitt knyttet til saken, men ønsker at flest mulig skal få kjennskap til det han kaller galskap. Bare sekunder etter den ville forbikjøringen kom det biler i motsatt retning.

— Farten til Golfen var så høy at han ville ikke hatt sjanse til å legge seg inn mellom bilene som kjørte i retning Voss. Derfor var det bare flaks som hindret en alvorlig ulykke, sier mannen.

Han har sett mye stygg kjøring etter at det ble veldig flott vei på denne strekningen for et par år siden.

- Førerkortbeslag og solid bot

Etter å ha sett filmen er operasjonsleder Morten Kronen i Hordaland politidistrikt ikke i tvil:

— Vi har sett gjennom filmen flere ganger, og konklusjonen er helt klar. Den slags kjøring ville medført førerkortbeslag og en bot som ville bli merkbar for de fleste. Størrelsen på boten ville være opp til påtalemyndigheten, men jeg tror den ville blitt på over 10.000 kroner.

Kronen utelukker ikke at anslaget over farten er riktig, og mener selv at den nok var på minst 120 kilometer i timen.

— En slik adferd, en forbikjøring både i en venstresving og en høyresving i 80-sonen, ville uansett medført beslag av førerkortet, samme hvilken fart bilen hadde, sier han.

Kunne blitt dødsulykke

— Konsekvensene av slik urovekkende kjøring kan bli uendelig store, ikke minst for uskyldige. Hadde det blitt kollisjon her, med biler som ligger på fartsgrensen i en 80-sone, er det ikke usannsynlig at resultatet ville blitt en dødsulykke.

— Ser dere ofte slik villmannskjøring?

— Ja. I forbindelse med skolestart har både UP og politiet ellers hatt mange trafikkontroller, og det har blitt avdekket urovekkende mye stygg kjøring. Det har også vært vist i tilsvarende innslag som på denne filmen, både i Dagsrevyen og TV 2-nyhetene.