Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) inviterte mandag til pressekonferanse på Rådhuset i Bergen på kort varsel. Hun orienterte der om at byutviklingsbyråd Filip Rygg (KrF) går av etter eget ønske.

— Jeg har beklageligvis innvilget dette, sa Stolt-Nielsen.

Filip Rygg forklarte at han før helgen orienterte om at han vurderte å trekke seg, og har brukt helgen på å tenke. KrF har hatt flere møter i helgen og kom med konklusjonen i dag.

Uenig i bybanetunnel

— Denne periodens viktigste sak skal vedtas. Vi har brukt fryktelig mye tid på den. Vi har vært opptatt av å lage en god trasé til Åsane, og jeg kan ikke se at jeg kan stå faglig inne for det som foreligger, sa Rygg.

— Et samlet fagbyråd har vært tydelig på sine anbefalinger. Jeg har prøvd å samle folk til kompromisser. Men slik saken står, kan ikke jeg som fagbyråd være trygg på denne saken, sa Rygg.

På torsdag bestemte byrådspartiene Frp og Høyre at Bybanen skal legges i tunnel ved Kjøttbasaren. Dette er mot Ryggs råd. Vedtaket førte til flere krisemøter i KrF, og stemningen med de andre partiene beskrives som «spent».

Rygg skal før helgen ha gitt de andre partiene, samt opposisjonspartiet Ap, beskjed om at det ville bli vanskelig for ham å fortsette som byråd dersom det blir en tunnelløsning.

Fem år som byråd

30 år gamle Rygg, som ble født i Danmark, har vært byråd for miljø og byutvikling siden oktober 2011. Før det satt han to år som byråd for barnehage og skole.

Fra 2004 til 2007 var han politisk rådgiver for daværende byutviklingsbyråd Lisbeth Iversen. Fra 2007 til 2009 var Rygg gruppeleder for KrF i bystyret.

Han startet sin politiske karriere som fylkesleder for Hordaland KrFU i 2001. To år senere ble han valgt inn i sentralstyret, og ble representant for KrF på fylkestinget.

Han fratrer umiddelbart.

— Det er vemodig å gå av, men mest av alt er jegtakknemlig for spennende år med bergenserne som sjef.

Han avsluttet pressekonferansen slik:

— Jeg vil bare si tusen takk. Det har vært utrolig kult.

KrF blir sittende

Selv om Rygg går ut av byrådet, vil partiet KrF fortsette å styre byen sammen med Høyre og Fremskrittspartiet, opplyser byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen.

— Jeg er glad for at KrF velger å fortsette som en partner i byrådet. Vi har mange saker vi skal gjennom. Jeg synes det er trist at Filip skal gjøre andre oppgaver. Men jeg har respekt for avgjørelsen, sa Stolt-Nielsen.

Hun overtar inntil videre selv ansvaret for byrådsavdeling for byutvikling, klima og miljø.

KrF opplyser i en pressemelding at partiet vil ta dissens når saken skal opp i byrådet. I bystyrebehandlingen vil KrFstemme for en løsning med bybane langs Bryggen, slik alle faglige rådanbefaler.

— For KrF er bybanen til Åsane svært viktig, derfor er situasjonensom nå har oppstått, svært beklagelig, sier gruppeleder for KrF i Bergen,Marita Moltu.

BT fulgte pressekonferansen direkte her:

Diskuter saken under:

GÅR AV: - Tusen takk. Det har vært utrolig kult, sa Filip Rygg (KrF) da han kunngjorde at han trekker seg som byutviklingsbyråd. Her med byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) under pressekonferansen mandag.
ØRJAN DEISZ