• Jeg har vært veldig, veldig heldig, sier belgiske Filip Marcel G. Glyde.

46-åringen er glad for å ha overlevd, men også kritisk til sikkerheten rundt norske fjellturer.

— Hvorfor stenger man ikke de mest ekstreme turstiene når føret har vært så farlig som denne påsken?

Spørsmålet kommer fra et forslått ansikt i en sykeseng på Haukelands nevrokirurgiske avdeling. Påskeaften, på hans første skikkelige fjelltur i Norge, gikk det galt for 46-åringen.

- For farlig

Sammen med en venninne var Glyde i 13-tiden lørdag på vei ned fra Melderskin i Kvinnherad. Det ruvende fjellet, over 1400 meter høyt, ligger idyllisk til bak Baroniet Rosendal – men er også krevende. Det hadde Glyde og turvenninnen innsett.

— Vi var cirka en time fra toppen da vi bestemte oss for å snu. Vi syntes det ble for ekstremt og farlig å fortsette. Til tider lurte jeg på om dette var en klatretur eller en fjelltur, forteller 46-åringen.

— Stien var tidvis bra. Men noen steder var det klink is og snø til over knærne. Og vi begynte å bli usikre på om vi egentlig gikk riktig på stien. Merkingen var vanskelig å følge med på.

«Ny, frisk luft»

Hotellkokken og konditoren er fra Brügge i Belgia, men har i halvannet år bodd i Sandnes utenfor Stavanger. Han skulle egentlig ha jobbet i påsken, men fikk fri. Da fant han ut at han trengte litt «ny, frisk luft».

— På vei ned prøvde vi å gå på gresstuster og lyng for å ha feste. Jeg snudde meg og sa noe til venninnen min. Da jeg fortsatte nedover, skled jeg og raste utfor.

Han husker ikke selve fallet, trolig ble han slått bevisstløs. Ved Luftambulansen i Bergen, som reddet Filip Marcel, forteller redningsmann Lasse Fossedal at 46-åringen raste 200 høydemeter – i en skrent med cirka 40 grader helling. Til sammenligning er Fløibanen 26 grader på det bratteste.

«Heisatur uten sidestykke»

— Det må ha vært en heisatur uten sidestykke, nær 400 lengdemeter nedover skrenten, sier Fossedal. Han var ikke med på redningsaksjonen selv, men har sett rapportene.

HENTET UT: Både Filip Marcel og venninnen ble fraktet ned av et helikopter fra Norsk Luftambulanse. Bildet viser helikopteret i aksjon i redningsområdet på Melderskin lørdag ettermiddag. FOTO: 2211-TIPSER

46-åringen selv husker bare at han våknet mellom trær og store steiner. Blødende fra et kutt over høyre øye, og med brudd i begge lillefingrene, konstaterte han at det tross alt hadde gått bra. Et stressmoment var at han mistet mobilen i fallet. Og han fryktet at også venninnen hadde falt.Heldigvis sto hun igjen 200 meter høyere oppe og fikk varslet.

— Jeg har vært veldig, veldig heldig.

Han skryter av redningsmannskapene fra Luftambulansen, som kom raskt og fikk løftet ham ut. De gjorde en «storartet jobb», mener han.

Ønsker mer informasjon

Likevel kan han ikke la være å lufte en smule skepsis til den norske holdningen til sikkerhet. Han sier de leste om turen til Melderskin i en fjellturguide de fant på et lokalt turiststed.

— Der fikk vi bare vite at det er en fin tur med fin utsikt. Etter mitt syn skulle det vært mer informasjon om farene ved de enkelte turene, hvilket utstyr man trenger og så videre. Selvfølgelig har man ansvar selv. Men i Norge er dere så vant med å gå i fjellet. Ikke alle er det.

— Samme dag som vi gikk tur, fant de en turgåer død et annet sted i Kvinnherad. Går det ikke an å stenge enkelte turløyper når føreforholdene er ekstreme, spør belgieren.