Mandag morgen er E16 over Filefjell åpnet igjen etter å ha vært stengt i hele helgen på grunn av ras.

Svært vanskelige kjøreforhold

En varmefront er på full fart inn fra Nordsjøen, sa vakthavende meteorolog, Siri Wiberg, til NTB søndag ettermiddag. Hun regnet med at den ville føre til betydelige nedbørsmengder, særlig i vestlige fjellstrøk.

– Vi regner med at nedbøren først kommer som snø og sludd. Deretter går det over til regn under 1.000 meter. Om dette vil stenge fjellovergangene på nytt gjenstår å se, men det blir uansett svært vanskelige kjøreforhold, sier Wiberg.

Sjekk oppdatert værmelding her

Hardangervidda og Hemsedal åpnet

I løpet av søndag klarte brøytemannskapene å åpne E134 over Haukelifjell for kolonnekjøring på smal veibane. Søndag ettermiddag var det laber bris, minusgrader og god sikt. Veien ble dermed åpen for fri ferdsel. Rv 52 over Hemsedalsfjellet er også åpen for fri ferdsel.

Også riksvei 7 over Hardangervidda ble åpnet for kolonnekjøring søndag ettermiddag. Ryddemannskapene fikk hjelp av værgudene som sørget for laber bris, 10 minusgrader og pent vær.

Fremdeles stengt

Mandag er følgende fjelloverganger fremdeles stengt: Rv13 Vikafjellet, Rv 50 Hol-Aurland og Rv 53 Tyin — Årdal.

Rv 55 Dragsvik-Balestrand er stengt på grunn av rasfare.

Brukte sprengstoff

– Det er ikke ofte vi må sprenge vekk snøskavler, men det er meget stor rasfare i området nå. Etter sprengningen gjenstår et stort arbeid. Så får vi vurdere situasjonen senere i dag, at vaktoperatør Toralf Rutledal ved Vegtrafikksentralen til NTB søndag.

Også andre steder i Sør-Norge ble det i helgen jobbet på spreng med å åpne stenge fjelloverganger. Alt tilgjengelig mannskap er kalt ut.

– Grunnet det ekstreme snøværet blir dette en massiv opprydningsjobb, sier Rutledal.

Se været på bt.no sine webkamera

Bergensbanen åpnet

Bergensbanen åpnet igjen søndag morgen klokken halv ni etter å ha vært stengt siden lørdag. Banen var stengt lørdag på grunn av fare for snøskred.

Jernbaneverket var ute og brøytet lørdag kveld og natt til søndag.

Morgentoget søndag fra Oslo skulle gå som normalt, mens morgentoget vestfra er innstilt fra Bergen, men går fra Finse. Utover dagen vil alle avganger gå som normalt.