Det er stille ettermiddag på Banco Rotto, men for daglig leder Kjell Gunnar Myhre har det vært en travel dag.

— I dag har alle varene kommet i hus og nå er pinnekjøttet i vann, forteller han.

For syvende året på rad inviterer han til gratis julemiddag på Banco Rotto. Det første året kom det rundt førti gjester, men antall gjester har økt jevnt og trutt med årene. I fjor satt 157 mennesker til bords. I år venter 200 kilo pinnekjøtt, 80 kilo kålrabistappe og 50 kilo poteter på gjestene.

— Hvem som kan komme? Det blir feil å si hvem som kan komme, for da sier du samtidig hvem som ikke kan komme, lyder den åpne invitasjonen fra den engasjerte bergenseren.

— Du trenger ikke å være langt nede, men du er kanskje litt ensom, sier Myre.

Noen av gjestene er blitt gjengangere gjennom årenes løp og flere har vært innom utestedet, pikket sjefen på skulderen og sagt: «Eg kommer på julaften».

Også de ansatte på Banco Rotto har frivillig stilt trofast opp på veldedighetsmiddagen.

— Vi har en som har vært med i alle år. Nå har hun flyttet til Oslo, og hver bidige jul kommer hun reisende til Bergen for å være med her. Hvis det finnes en engel, så må det være henne, tror Myre.

Sjefens egen familie har også vært trofaste gjester på Banco Rotto på julaften.

— Som regel står kone og barn i oppvasken. Du vet, det blir litt å vaske opp også, smiler han.

Lillejulaften etter stengetid begynner dekkingen av bordene og selve julaften begynner pinnekjøttkokingen i nitiden.

— Dere får ha lykke til, da.

— Ja, og så er du hjertelig velkommen på julaften!

BANCO ROTTO holder åpent fra klokken 12 på julaften. Det blir staselig julemiddag. Dørene stenger når alle har gått.

Her er det også åpent julaften:

FRELSESARMEENS BO- OG OMSORGSSENTER i Bakkegaten har 38 sengeplasser for menn. Fire av disse er såkalte akuttplasser eller omsorgsrom.

Julaften blir det smørbrød og varm sjokolade klokken 12 og pinnekjøtt klokken 16. Ellers blir det både kaffe, kaker og gaver, og om noen skulle ønske litt selskap eller noe å bite i uten at det er sengeplasser ledig, er man hjertelig velkommen.

I år har bo- og omsorgssenteret ekstra mange gaver å dele ut, noe daglig leder Gro Håheim er glad for.

— Jeg var på Lønborg videregående skole før helgen og fortalte om senteret. Da jeg var ferdig, fikk jeg med meg fire stappfulle bossekker med julegaver, flott pakket inn. Alle elevene hadde bidratt, og det synes jeg er veldig rørende og flott, forteller Håheim. Kommer det noen menn innom, får alle sammen pakke, med andre ord.

FOTBALLPUBEN har ikke mat, men er åpen julaften fra klokken 09.00 om morgenen til 02.00 om natten. Her finner man garantert selskap.

FINNEGANS holder også åpentfor tørste struper julaften fra klokken 20 til 01.

KIRKENS BYMISJON inviterer til åpent hus og julejubel og julemat ved langbord i Korskirken fra klokken 18 julaften. Klokken 23.15 er det messe, deretter nattmat. I fjor ble nærmere 300 personer bespist i kirken julaften. Første og andre juledag er det julekafé med gratis mat i Kafe Magdalena i Kong Oscars gate, fra klokken 12 til 17.

LEDIG PLASS: I morgen har Kjell Gunnar Myhre og hans trofaste hjelpere pyntet alle bordene på Banco Rotto. De skal sørge for skikkelig julemiddag til alle som ønsker det.<p/>FOTO: TOR HØVIK