Derfor har hun laget kroppsnære, praktiske skiklær for damer, med hjelp av hele familien.

– Sportsklær er så dønn like! Alle følger den smale sti, med Goretex og logoer som viser snø og fjell, sukker Betty.

Hun har jobbet som designer for en rekke bedrifter i over 20 år, helt siden hun begynte som lærling hos «Blonden» og Magnus og Co. i tenårene. Sydd og tegnet har hun gjort omtrent fra hun var født, og allerede ti år gammel sydde hun sine egne plagg. Hele tiden har ønsket om et eget firma, der hun kunne tegne klær helt og fullt etter sitt eget hode, murret i underbevisstheten.

– Nå begynte jeg etter hvert å få litt panikk. Det skjer noe med deg når du blir pluss 50, da er det på tide å gjøre noe, smiler Betty.

I fjor tok hun endelig steget sammen med familien, og startet Be-Wi Design. I firmaet er mannen Gunnar altmuligmann og fikser, datteren Trude (27) konsulent og meddesigner og sønnen Cato (31) uvurderlig bære— og kjørehjelp og assisterende lagersjef.

Resultatet av Bettys panikk henger oppetter veggene i den lille bedriftens kombinerte lager- og kontorlokale: Snertne fritidsjakker i klart gult, grønt og rødt, tenkt for motebevisste unge kvinner på fjellet eller i ruskevær i by'n. Sommerplagg har de også laget.

– I Norge finnes det lite sportsklær for jenter som vil være litt stilige, feminine og sexy, samtidig som klærne er praktiske, sier Betty.

– Ikke alle er fjellklatrere, supplerer Gunnar, som har mange års erfaring fra tekstilbransjen.

Som mor, så datter

Trude deltar i den kreative prosessen, og har nettopp tegnet sin første jakke, til kolleksjon nummer to. I tillegg til at hun er midt i målgruppen, er hun også modell når plaggene skal fotograferes. Bildene tar familien også selv, og får hjelp av en god nabo med peiling på data til å sette alt sammen til pene brosjyrer.

Mor og datter Wilhelmsen trives kjempegodt med å jobbe sammen.

– Vi klarer nesten ikke å begrense oss, vi bobler over av ideer og jobber kveld og natt. Iblant reiser vi en tur til Paris for å la oss inspirere, forteller Betty.

Mye kveldsarbeid er det blitt, for Betty jobber fremdeles fulltid som konsulent for en stor klesprodusent. All den utløste kreativiteten avler imidlertid mer skapertrang, både i konsulentjobben og når hun reiser til Asia i forbindelse med produksjonen. Herfra importerer hun smykker, sjal og vesker, som hun har planer om å selge over internett.

– Men det er bare en bigeskjeft, fordi jeg synes det er så gøy, smiler Betty. Designerplaner om klær utenfor sportssjangeren har hun også, men det er foreløpig bare på tankestadiet.

Tøft å starte på egen hånd

Skiklærne har familien kalt for Snazzy Rat, som for å markere litt avstand til de aller høyeste fjelltoppene. Tilbakemeldingene fra bransjefolk har vært svært gode, men likevel har Betty og Gunnar hatt problemer med å få jakkene ut til folk.

Butikkjedene har allerede kjøpt seg ferdig hos produsentkjedene, og å komme inn som uavhengig designer er ikke bare enkelt. Støtteordningen for den unge bedriften er det også dårlig med, ettersom klærne produseres i Kina.

– Det er beintøft! Vi har møtt veggen mange ganger. Heldigvis hjelper de andre i familien med gode ord og i praksis. Det er godt når regningene kommer i posten, sukker Gunnar.

Ekteparet har satset hele sin kapital på prosjektet, og planlegger å holde på i to-tre år – minst. I slutten av januar skal de stille ut klærne på en motemesse, mens produksjonen av Snazzy Rats andre vinterkolleksjon for lengst er i gang.

MODELLDATTER: Trude Wilhelmsen jobber som konsulent i det lille familiefirmaet Be-Wi design, og er modell når skiklærne skal fotograferes til brosjyrerog kataloger.
GIDSKE STARK
OGSÅ ETTERSKI: Betty er lei av atalle sportsklær ser like ut, og synesunge damer må få lov til å kle seglitt mer snertent og stilig iskibakkene og på afterski.
GIDSKE STARK
DESIGNERMAMMA: BettyWilhelmsen har designet fritidsklær for unge damer, med hjelp av sin mann, datter og sønn.
GIDSKE STARK