RUNE CHRISTOPHERSEN

— Tenk om ett av barna var blitt truffet i stedet for meg. Det var det første jeg tenkte på da jeg kom til meg selv, sier Nielsen, dagen etter den ulykksalige hendelsen på Marikollen skole.

Uhellet skjedde mandag kveld, like etter at Nielsen hadde avsluttet turntreningen for over tjue barn i alderen ett til tre år. En ny pulje med litt eldre barn sto for tur. Da han skulle pakke sammen utstyret, slo den ene bommen seg vrang.

Måtte sy

— Tauet man skal dra i for å få bommen opp mot taket, var borte. Derfor ga jeg den fart ved å dytte den oppover, sier Nielsen.

Da bommen nådde toppen, løsnet festet i den ene enden. Dermed svingte den massive trebjelken som en pendel og traff Nielsen med full tyngde i hodet.

— Jeg kjente bare at det smalt. Det skranglet skikkelig i treverket, og jeg flakset bortover, sier turntreneren.

Han fikk hjelp til å stanse blødningen. Deretter gikk turen til legevakten i Åsane, der han måtte sy fem sting i hodet.

I går trosset han hodepinen og gikk til jobben ved Salhus skule som vanlig.

— Jeg tenkte etterpå at det hadde vært helt grusomt om et barn var blitt truffet. De tåler ikke all verden i den alderen. Når noen først ble truffet, var det bra at det var meg, sier han.

Nielsen sto oppreist, og ble truffet av den midterste delen av bjelken. Hvis et lite barn hadde stått der, ville kraften i pendelen vært langt større. Ingenting bremset bommen da den falt mot gulvet.

— Jeg tør ikke tenke på hva som kunne skjedd. Både jeg og hun som hjalp meg på legevakten hadde barn i gymsalen den dagen, sier Nielsen.

Foreløpig er det uklart hvorfor bommen falt, men Nielsen tror tauet i den ene enden rett og slett har røket.

- Aldri skjedd før

Leder i Salhus Turn og Idrettslag, Håkon Knudsen, priser seg lykkelig over at det ikke var noen barn til stede da ulykken skjedde.

— Trenerne er veldig nøye med at de ikke begynner å pakke sammen utstyret når det er barn i nærheten. Jeg ble lamslått da jeg hørte hva som var skjedd. Jeg har holdt på med turn i 40 år, og aldri opplevd noe liknende, sier Knudsen.

Han legger til at alle medlemmene har ulykkesforsikring.

Rektor Steinar Hauge ved Marikollen skole har midlertidig lagt ned forbud mot bruk av bommer, klatretau og turnringer.

— Vi venter på at et profesjonelt firma skal undersøke utstyret. I mellomtiden blir det ikke brukt, sier rektoren.

Skolen er fra 1980, og apparatene i gymsalen har ikke vært skiftet siden da.

Det er Bergen Bygg og Eiendom som er ansvarlig for kontrollen med utstyret i kommunens gymsaler. Driftssjef Per Fredrik Gjesdahl sier at apparatene normalt blir sjekket hvert fjerde år.

— Men vi forutsetter selvsagt at skolen eller andre brukere melder fra til oss dersom de merker at noe ikke er som det skal, sier han.

FRITT FALL: Bommen falt flere meter ned i en pendelbevegelse, før den traff turntreneren i hodet. <br/>Foto: BENT ARE IVERSEN
HARDT RAMMET: - Det gjør mest vondt når jeg tygger, sier Stig Nielsen. Han måtte sy fem sting etter å ha blitt truffet av en fallende turnbom. - Jeg tenkte etterpå at det hadde vært helt grusomt om et barn var blitt truffet. De tåler ikke all verden i den alderen.