Midt på natten måtteCamilla Grøttebø og barna Signe (5) og Odin (1) evakuere fra huset iLærdalsøyri.

Familien flyttet tilCamillas foreldre litt lenger opp i dalen.

— Det var veldigskremmende, og det ble lite søvn den natten. Vi var sikre på at huset skullebrenne ned. Signe satt med kikkert og speidet ut vinduet, forteller Camilla.

— Det var skummelt medbrannen, sier Signe (5).

Solberg ble første gjest

Huset ble reddet. Etter dethar familien ventet på å få flytte hjem igjen.

— Kanskje blir det iettermiddag. Vi må komme oss hjem og fyre litt. Vi vet ikke når strømmen kommertilbake, sa Camilla mandag formiddag.

Hun og andre evakuerte fikkbesøk av statsminister Erna Solberg i forsamlingshuset Tinghall.

— Det var litt rart åsnakke med henne, sier Signe (5).

Kort tid senere fikkfamilien flytte hjem igjen til et iskaldt hus der strømmen fremdeles er borte.Den første gjesten ble Erna Solberg.

— Hvor langt unna brantdet, ville hun vite, mens Camilla Grøttebø forklarte hvordan huset bleomsluttet av gnister og røyk. Da brannen brøt ut, var mannen hennes, TrondNundal, på besøk hos en kamerat.

— Han stekte pizza, ogbarna ertet ham fordi de trodde det var den som luktet svidd. Han åpnetvinduene, men da ble lukten bare verre, sier Nundal.

I RUINENE: Erna Solberg på Lærdalsøyri mandag ettermiddag.
SILJE KATRINE ROBINSON

Han var ikke helt forberedtpå å få statsministeren hjem i hagen.— Jeg skulle gjerne fyrtlitt først og fått varme i huset, og skiftet klær. Jeg lukter røyk fremdeles,sier Nundal.

- Må få beholde sykehuset

Han mener brannen i Lærdal,og brannen i Gudvangatunnelen, viser at det er stort behov for lokalsykehuset iLærdal.

— Når du ser på hvor mangesom var innom sykehuset, så skjønner alle at det var svært viktig. Jeg håperErna sørger for at vi får beholde sykehuset, sier Nundal.

Statsministeren sier tilbt.no at historiene til de evakuerte gjør inntrykk.

— Med en sånn eksplosjonsartetbrann, er det utrolig at ikke liv gikk tapt. Det er dramatiske opplevelser deforteller om, sier Solberg.

— Er hendelser som dennebrannen og brannen i Gudvangatunnelen gode argumenter for å beholdelokalsykehus i distriktene?

— Det er et argument for åbeholde gode helsetjenester. Men jeg har ikke opplevd at det er noen diskusjonom det, sier Solberg.

— Hva vil regjeringen gjørefor å hjelpe Lærdal-samfunnet?

— Det viktigste er atkommunen definerer hvilke behov de har. Men det er klart at her er det behovfor stor innsats både når det gjelder infrastruktur, nødnett og ulike kommunaletjenester. Når det gjelder nedbrente hus, er det først og fremst enforsikringssak, sier Solberg.

- Vil trenge hjelp

Også Monika Hagheim bleevakuert, sammen med barna Orve (7) og Ivar (5).

— Huset står, heldigvis. Vihar flyttet inn hos familien vår på Borgund, og der ble vi tatt godt imot, sierMonika.

Ivar ser ikke ut til å hatatt skrekken av opplevelsen.

— Jeg var bare så redd,sier han og holder fingrene tett sammen.

BEFARING: Statstminister Erna Solberg, justisminister Anders Anundsen og representanter for redningsledelsen tok brannområdet i nærmere øyesyn mandag ettermiddag.
SILJE KATRINE ROBINSON

Statsministeren møtte ogsåkriseledelsen for å bli oppdatert på situasjonen, og fikk se brannruinene medegne øyne.

— Noen familier har mistetalt de eier, mens andre først og fremst har lidd et store følelsesmessig tap.Det er mange som vil trenge hjelp en god stund fremover for å bearbeide disseopplevelsene. Derfor er det viktig at vi fortsatt trekker veksler på de ressursenenabokommunene har stilt til rådighet, for eksempel når det gjelder samtaler,sier hun.

— Denne katastrofen harfått Norge til å vise seg fra sin beste side. Alle trår til når det trengs, saSolberg.

Hun skal også treffe dem som har stått midt oppi arbeidet med å slukke brannen, redningsmannskap og frivillige på brannstasjonen.

— Det er viktig for meg å takke alle de som gjorde en innsats for at brannkatastrofen ikke ble en menneskelig katastrofe, ved tap av menneskeliv, sier hun.