Paret — som ikke lenger er kjærester - er i Nordhordland tingrett dømt til henholdsvis tre års fengsel og to og et halvt års fengsel for mishandling.

Offeret (21) har forklart at bakgrunnen for mishandlingen var en narkogjeld på 2000 kroner. Alle de tre involverte er del av et narkotikamiljø.

Kvinnen har forklart at hun den aktuelle natten i januar 2006 ble med hjem til den dømte kvinnen (22), som hun hadde kjent i flere år. Da de kom til leiligheten var også 22-åringens samboer og en ukjent tredje kvinne der, forklarte offeret i retten.

Tok bilder av voldtekten

21-åringen skal ifølge sin forklaring ha blitt beskyldt for å ha stjålet fem gram amfetamin, før de to kvinnene i leiligheten begynte å slå og sparke henne. Også mannen skal ha deltatt i volden, men ikke like aktivt.

Noe senere skal 21-åringen ha blitt voldtatt med en agurk, mens en av de to kvinnene tok bilder med et engangskamera.

Først utpå formiddagen påfølgende dag fikk hun forlate leiligheten, har 21-åringen forklart. Hun skal da ha ringt på døren i et tilfeldig hus i nærheten, og fått hjelp til å skaffe en drosje. Fra drosjen ringte hun en miljøterapeut og fortalte hva som hadde skjedd. Senere fortalte hun også det samme til en venn.

Drosjesjåføren som plukket opp 21-åringen husket turen med kvinnen godt, da han ble avhørt av politiet nylig. Også til drosjesjåføren sa kvinnen at hun var blitt voldtatt med en agurk, forklarte sjåføren. Han så også fysiske skader på kvinnen.

Ble ikke trodd

Den dømte kvinnen forklarte i retten at hun møtte fornærmede den aktuelle natten, og at de sammen dro til det dømte parets leilighet. Fornærmede ble imidlertid bare en kort tid, og det var ingen skader på henne da, har 22-åringen forklart.

Dommerne har ikke trodd på denne forklaringen, og mener den virker konstruert og tilpasset situasjonen.

Mannen (25) har forklart at han var konstant ruset i i perioden da mishandlingen skal ha funnet sted, og at han derfor ikke husker noe. Han nekter imidlertid for å ha noe med mishandling av kvinnen å gjøre.

Retten har ikke funnet grunn til å tvile på hovedinnholdet i 21-åringens forklaring. Dommerne viser blant annet til at den dømte kvinnen er filmet av et overvåkingskamera i en bensinstasjon den aktuelle morgenen, med en agurk i hånden. Ifølge 21-åringen gikk kvinnen ut for å kjøpe agurken før voldtekten.

Den dømte mannen (25) er i tillegg til mishandling av 21-åringen funnet skyldig i tyveri, besittelse av narkotika og brudd på veitrafikkloven. Dommerne har satt straffen mot ham til tre års fengsel.

Kvinnen (22) er dømt til to og et halvt års fengsel.

I tillegg må de to betale 100.000 kroner i oppreisning til 21-åringen.

Kritiserer politiet

Dommerne kommer med krass kritikk mot politiets etterforskning av saken. De påpeker at det, selv om kvinnen anmeldte forholdet etter fire dager, har gått hele et år og ti måneder før salen kom opp for retten. Det dømte paret ble først pågrepet om lag fem måneder etter anmeldelsen, noe statsadvokat Walter Wangberg også har vært svært kritisk til. Allerede 10 dager etter mishandlingen hadde politiet både identiteten til den dømte mannen og rapport om overvåkingsvideoen som viser at den dømte kvinnen kjøpte agurk.

— Hvorfor det ikke umiddelbart førte til pågripelse begrunner politiet med ressursknapphet. Det er en helt utilstrekkelig forklaring i en så alvorlig sak, heter det i dommen.