24-åringen som ranet en Nordea-filial i Åsane i oktober i fjor, er i Bergen tingrett dømt til to års ubetinget fengsel. Han må også betale 50.000 kroner i oppreisning til en kvinnelig bankfunksjonær.

Mannen truet funksjonæren med en meterlang «vikingøks», og fikk med seg nær 150.000 kroner.

Retten betegner ranet som grovt, og har blant annet lagt vekt på at ranet ble utført med et farlig våpen.

— En impulshandling

Etter ranet bestemte mannen seg for at han ikke hadde tenkt å la seg pågripe av politiet uten kamp, og væpnet seg derfor med et balltre.

Han overga seg imidlertid raskt da han så at politiet hadde bevæpnet seg med automatvåpen.

I retten forklarte 24-åringen at ranet var en impulshandling, og at han egentlig ikke hadde noe ønske om å true til seg 150.000 kroner med en øks. Han hevder at ranet ikke nødvendigvis var økonomisk motivert.

— Jeg hadde også hatt tanker om vold og drap. Egentlig skulle jeg bare gjøre noe kriminelt, for å stoppe sånn som jeg holdt på, har han tidligere forklart.

24-åringen opplyste at han hadde det ekstremt vanskelig i tiden rundt ranet, og at han slet med et mangeårig rusproblem.

— Jeg mener det er tvil om vilkåret «i vinnings hensikt» er oppfylt. Det han gjorde, skjedde i desperasjon over situasjonen han hadde vært i halvåret i forkant, sa mannens forsvarer, Ole-Petter Grythe Hoff da han i sin prosedyre argumenterte for at 24-åringen burde frifinnes.

Fikk strafferabatt

Retten mener imidlertid at det er flere momenter som taler for at ranet også var økonomisk motivert, blant annet det faktum at 24-åringen gravde ned utbyttet i sin egen hage etter ranet.

Tingretten mener også at det er forhold som taler mot at 24-åringen utelukkende ønsket å bli pågrepet og fengslet, og viser blant annet til at han etter ranet tok med seg et balltre for å slåss med politiet.

Mannen tilsto ranet på et tidlig tidspunkt i etterforskningen, og utpekte raskt stedet hvor utbyttet var gravd ned.

For dette har han fått seks måneders strafferabatt.

— Min klient er fornøyd med dommen, sier forsvarer Ole-Petter Grythe Hoff.

Dommen er i samsvar med politiets påstand.