HILDE KRISTIN STRAND

— Jeg kom på et ordtak som sier at dersom noe høres for godt ut til å være sant, så er det slik, sier Jan Stormark.

Onsdag var han på vei for å hente barnebarnet sitt i en barnehage på Kokstad. Da fikk han tilbud om det som skulle være gratis, italienske skinnjakker.

— Siden jeg ikke var helt sikker på hvor barnehagen lå, kjørte jeg svært sakte mens jeg så meg omkring. Da kom det en Saab opp på siden av meg. Føreren gestikulerte voldsomt for å få kontakt.

Mannen lurte på om det var en italiensk fabrikk i nærheten. Han hadde nemlig bilen full av italienske skinnjakker, og skulle ta et fly fra Flesland om en time og 50 minutter.

— Jeg sa jeg ikke visste om noen slik fabrikk. Da fikk jeg tilbud om å få en jakke, for han ville ikke ha de med tilbake til Italia, forteller Stormark til BT.

— Jeg la merke til at bilen var registrert i utlandet, og lurte på hvorfor han skulle til Flesland og parkere der, legger han til.

Måtte betale 2-3000 likevel

Stormark ønsker nå å advare andre mot å ta i mot tilbudet om det som kan se ut som gratis julegaver.

— Det gikk fryktelig fort, og var egentlig manipulering, sier han.

Bergenseren ble invitert over i italieneren sin bil. Mannen var i begynnelsen av 50-årene og snakket godt engelsk. Stormark fikk spørsmål om han hadde kone og barn, så kunne de også få jakker. Han tok i mot og takket. Da kom det.

— Han fortalte at han hadde betalt 6200 euro for å få jakkene inn i landet. Jakkene kunne jeg få, men han trengte hjelp til å betale gebyret. 2-3000 kroner for hver jakke burde holde, mente han.

Men dette var Stormark ikke interessert i. Han sa han ikke hadde penger på seg. Dessuten gikk da saken etter hans mening over fra å være en gave til å bli et salg.

— Jeg prøvde å snu saken, og sa at jeg skulle være snill med han og bare ta med meg en jakke. Den hadde jeg jo fått, det hadde han tatt meg i hånden på. De andre skulle han få tilbake.

Dette ville selgeren ikke vite noe av, og ble litt snurt. Men han opptrådte på ingen måte truende, understreker Stormark.

- Kan være straffbart å kjøpe

— Dette skjer med jevne mellomrom, sier politibetjent Jens Tore Jebsen.

Han oppfordrer folk til å kjøpe både skinnjakker og andre julegaver i butikk.

— Dette er selgere som går utenom alle kanaler. Man har ingen garantier, jakkene kan for eksempel være tyvegods, sier Jebsen til BT.

Han forteller at bestemmelsene om heleri er strenge.

— Dersom prisen er langt under det som er billig, og hele salget virket mistenkelig, kan det være straffbart å kjøpe, sier han.

Har du fått lignende tilbud? Send en mail til webmaster@bt.no