Kristina Halkidis var på vei gjennom Nesttun sentrum da hun så en plakat om gratis helsesjekk i et vindu.

Ok. Det skader jo ikke å få en liten sjekk, tenkte hun, selv om hun langt fra følte seg syk.

— Det jeg reagerte på, var måten undersøkelsen ble gjennomført på. Ved å ta en enkel pulstest, det vil si at en person målte pulsen min i noen minutter, kunne denne personen fortelle meg at jeg hadde ustabilt blodsukker som jeg burde ta medikamenter mot, sier Kristina.

Lav fettforbrenning

Hun sier at hun også fikk beskjed om at hun hadde litt lav fettforbrenning.

— Det hadde de også medikamenter mot, som jeg kunne få kjøpt der og da. Til sammen ble jeg anbefalt å kjøpe to ulike preparater for nærmere fire hundre kroner i alt.

  • Det jeg lurte fælt på, sier Kristina, - er hvordan i all verden det er mulig å stille diagnoser både på blodsukker og fettforbrenning bare ved å ta pulsen.

Alt normalt

Hun sier at hun var såpass skeptisk at hun takket nei til preparatene hun ble tilbudt. Men hun ble litt urolig likevel. Derfor bestilte hun time hos fastlegen sin for å få sjekket om opplysningene stemte.

— Der fikk jeg heldigvis vite at alt var i skjønneste orden. Blodsukkeret mitt var så normalt som det kunne få blitt, og det var heller ikke noe galt med stoffskiftet eller fettforbrenningen. Jeg trengte overhodet ingen medisiner, sier Kristina Halkidis.

Kinesisk medisin

Annicke Økland Brevik ved Avitaklinikken på Nesttun, der Kristina var, sier at pulsteknikk er en helt vanlig og akseptert metode i mange land i Østen, særlig Kina og India. Det er en metode som baserer seg på kinesisk filosofi, og kjernepunktet er balanse og ubalanse i kroppens organer. Metoden er også klassisk i forbindelse med akupunktur.

— På mange apotek i Østen kan du gå inn og få tatt en pulssjekk og få anbefalt medisiner ut fra det, sier hun.

— Utgangspunktet er at pulsen ofte gir beskjed om at noe er galt eller i ubalanse før andre symptomer dukker opp, og før blodprøver gir utslag, sier Økland Brevik.

Velprøvd og effektiv

Akupunktør Kjell Harald Haraldsen, som utførte undersøkelsen i dette tilfellet, sier at pulsdiagnose er en gammel, velprøvd og effektiv metode som kan gi mye informasjon om tilstanden i en kropp, og at det finnes et vell av litteratur som underbygger at metoden fungerer.

— Vi diagnostiserer ikke sykdom, men ubalanse i organer. En pulsmåling kan gi viktig informasjon om mange av kroppens organer, sier han. - Leger i Vesten som avfeier dette som tull, har glemt å bruke kroppen som barometer, sier han.

Ukjent for norske leger

— Dette er en metode som overhodet ikke brukes av norske leger eller ved noen norske sykehus, sier spesialbioingeniør Grete Rustan Knudsen ved Haukeland Universitetssykehus.

— Å diagnostisere blodsukker ut fra pulsmålinger høres helt merkelig ut i mine ører. Jeg ville aldri trodd på noe slikt. Skal du finne ut noe om blodet, må du ha blod. Så enkelt er det, sier Rustan Knudsen.

BLE UROLIG: Kristina Halkidis ble urolig da hun fikk vite at hun trengte medikamenter for ustabilt blodsukker. Fastlegen kunne imidlertid berolige henne med at blodsukkeret var helt normalt.
Odd Mehus
FAKSIMILE av «resepten» som Kristina fikk med seg på klinikken. Nederst har fastlegen påført hennes reelle blodsukkerverdier, som er helt normale.