Sent mandag kveld ble nemlig mellom 50.000 og 100.000 bilder levert tilbake igjen til fotografen, skriver BA.

— Vi fikk et gjennombrudd i saken i 18-tiden. Da fikk vi vite at det var noen som visste noe. det hjalp nok at vi hadde utlovet dusør, sier Thomas Øvrebø, som er samboer til fotografen.

Han forteller at tyvene, via mellommenn, leverte tilbake på en Imac og flere disker, pent pakket inn.

— Alle bildene er tilbake, og diskene er kontrollert. Tyvene har tydeligvis tatt godt vare på dem. Nå er vi utrolig lettet. At det mangler noen kamera og mobiltelefoner, får så være. Det viktigste var bildene, som var nærmest uerstattelige.Brudebilder fra bryllup på Rhodos og Island kan ikke gjenskapes, sier Øvrebø.

Tidligere på dagen var det fortvilelse hos både ham og samboeren.

De har tatt med seg et års arbeid med fotografering. Det er livsverket mitt. Rett og slett alt. Det er helt forferdelig. Det berører jo så mange, fortalte en knust Christin Eide.

Fotografen har et studio i Nikolaikirkeallmenningen midt i Bergen sentrum. Søndag kveld oppdaget Eide at det har vært innbrudd der.

Alt bildemateriale borte

Datamaskinen var borte, men verst av alt er at harddiskene hvor hun har lagret alle bilder hun har tatt for kunder det siste året er borte. Normalt står ikke harddiskene i butikken. Fra lørdag til søndag gjorde de det på grunn av en backup hun tok av materialet.

— Mange kunder har ikke fått bildene sine ennå. I tillegg gjelder det jo råmaterialet fra alle oppdrag det siste året.

Eide anslår å ha fotografert i 17-18 bryllup det siste året. Bilder fra 10-12 av dem er ikke levert til brudeparene.

Det er i hovedsak bilder fra bryllup, og familiebilder og av nyfødte som er stjålet.

- Bildene det eneste viktige

Datamaskinen som ble stjålet var helt ny. I tillegg har tyven eller tyvene tatt med seg et Canon-kamera og fire antikke kameraer.

— Jeg gir blaffen i datamaskinen og de andre tingene. At maskinen er stjålet påvirker jo ikke andre enn meg selv. Det som står i hodet mitt er harddiskene. Det eneste som betyr noe er å få bildene tilbake, sier hun.

Eide tror innbruddet må ha skjedd natt til søndag.

Rundt klokken halv seks søndag kveld dro hun innom studioet og oppdaget hva som hadde skjedd.

— De har rett og slett brutt seg inn bakveien gjennom et gitter. De har brukt energi på dette og sannsynligvis redskap, sier hun.

- Virker profesjonelt

Et jerngitter foran vinduet mot bakgården er bøyd opp, akkurat nok til at et menneske kan komme seg forbi. Hele vinduet var fjernet og lå på bakken.

— Det virker litt profesjonelt gjort. Ruten er ikke knust, og små spikere er fjernet.

Eide tror tyvene ikke har hatt peiling på hva som var av verdi inne i studioet. Et par splitter nye, ubrukte harddisker var ikke stjålet. En gammel, verdiløs Nokia-telefon var imidlertid borte.

Har sikret fingeravtrykk

Politiet var i studioet søndag for å sikre spor.

— De har sikret fingeravtrykk fra forskjellige steder. De fant også en sneip ved vinduet hvor de brøt seg inn. Det kan jo hende de får treff i registrene sine, sier de to.

Eide vurderer å utlove en dusør til dem som leverer tilbake harddiskene.

— Jeg må bare ha tro på at harddiskene kommer til rette. Jeg kan ikke gjøre noe annet, sier Eide.

Politiet fikk melding om tyveriet kl. 17. 55. Kl. 18.25 kom en melding om et nytt innbrudd, i underkant av en kilometer fra Eides studio.

Tyven eller tyvene tok seg inn i fotostudioet gjennom vinudet til høyre. En jerngitter foran vinduet var delvis fjernet, og hele vinduet ble demontert, uten at det var en skramme på det da innbruddet ble oppdaget.
Eirik Brekke
Fotostudioet til Christin Eide ligger i Nikolaikirkeallmenningen, noen meter unna Bryggen i Bergen.
Eirik Brekke