Feiringen av det nye året ble ikke som planlagt. Tord Brudvik (30) og Ørjan Thorn (32) endte begge på legevakten, og gikk ut derfra med hver sin «boksehanske». Årsaken var et stjerneskudd som brant ned på «null komma null».

— Det sa bare pang. Jeg skjønte ikke så mye, og kjente heller ikke så mye, men da jeg så ned var hånden min helt svart, sier Brudvik til bt.no.

Ørjan Thorn brukte samme type stjerneskudd - med samme resultat.

— Det luktet svidd hud, sier konen Tonje Thorn (28).

Nå vil de advare andre.

— Sånt skal ikke skje

Brudvik var på en nyttårsfest der det ikke var så mye fyrverkeri, men de hadde stjerneskudd. Han tok dem samlet ut av pakken, tente på ett av dem - og så smalt det. Selv om Brudvik hadde tatt grep delvis inne på selve stjerneskuddet, og det står på pakken at «stjerneskudd må ikke sammenbuntes», mener han ikke han selv kan lastes for det som skjedde.

— Det var akkurat som en blits. Det brant rett ned på under et sekund. Alle har jo brukt stjerneskudd - og sånt skal ikke skje, sier han.

Da Brudvik var ferdig på legevakten, kom Ørjan Thorn inn. De kjenner ikke hverandre fra før, men la merke til at skadene var helt identiske.

— Var det stjerneskudd? spurte jeg. Da dro han frem akkurat den samme pakken med stjerneskudd som jeg hadde brukt. Da jeg kom inn, sa sykepleierne at det var akkurat den samme skaden som han de nettopp hadde hatt inne, sier Thorn.

Samtidig mener han at han har hatt hell i uhell: Han skulle nemlig tenne på stjerneskuddet for å gi det til datteren sin.

— Jeg er veldig glad for at det var jeg som tente på, sier han.

**_Les også:

Brukte fyrverkeri inne i bilen_**

Jeg er fly forbannet. Det skal ikke gå an å selge stjerneskudd som eksploderer i hånden.

Skal kontakte importøren

Det er foreløpig for tidlig å si om de to får varig men av skadene. Verst har det gått ut over hånden til Brudvik, som hadde flere og større blemmer enn Thorn. Begge har fått første— og annengrads forbrenning.

— De sa iallfall at senene i hånden ikke er skadet, så førlighet og bevegelse skal være bra. Det gjør jævlig vondt, og det er jo et godt tegn, sier Brudvik.

Begge sier de vil ta kontakt med importøren av fyrverkeriet.

— De skal få betale legeregningen, om ikke annet. Stjerneskudd skal ikke oppføre seg sånn, sier Brudvik.

Det blir en stund til arkitektstudenten Brudvik kan fortsette å arbeide med modeller. For ekteparet Thorn betyr skaden at den planlagte oppussingen hjemme blir utsatt noen uker.

— Jeg er fly forbannet. Det skal ikke gå an å selge stjerneskudd som eksploderer i hånden, sier Thorn.

— Skal ikke buntes sammen

Det er den erfarne fyrverkeribedriften Tuwinor AS på Kokstad som står som importør av stjerneskuddene som ble brukt. Daglig leder Tor Erik van der Linden sier at Brudvik og Thorn gjerne må ta kontakt med ham.

— Først av alt er det veldig beklagelig at folk skader seg. Hvis dette skyldes en produktfeil, så har vi - som alle importører av fyrverkeri - en ansvarsforsikring som dekker dette, sier van der Linden.

Han har hørt om at lignende tilfeller har skjedd når stjerneskudd buntes sammen før de tennes på.

— Og det skal man ikke gjøre. Det er jo kjemikalier vi roter med her, og det er ikke uvanlig at bruksanvisningen blir ignorert. Men det er alltid trist at folk skader seg, sier van der Linden.

Privat