Det var gråt og tenners gnissel. Protesttog, meglingsforsøk og besøk av statsråd og byrådsleder. Men ingenting hjalp.

Den 9. juli i år stengte tradisjonsrike Blikkvalseverket på Laksevåg dørene for godt. De indiske eierne ville ikke tape mer penger, og dermed var 92 års bergensk industrihistorie over.

Mye å velge i

Men det fantes ett lyspunkt – og det var timingen.

I juli var det norske arbeidsmarkedet fortsatt brennhett, og finanskrise var bare et begrep fra historiebøkene. De færreste ante hva høsten skulle bringe av økonomiske nedturer. Dermed sto bedriftene i kø for å sikre seg de oppsagte fra Blikkvalseverket, som i mange tilfeller kunne velge og vrake i nye jobber.

– Jeg ble jo litt overrasket da 4-5 forskjellige bedrifter var klare for å ansette meg. Responsen var helt overveldende, sier Jan Erik Andersen, som til slutt valgte å bli prosessassistent på Toro.

– Jeg er kjempefornøyd med den nye jobben, sier Andersen i dag, men legger til at han tror det hadde vært vanskeligere å finne ny jobb dersom nedleggelsen hadde skjedd noen måneder senere.

– I ettertid må jeg nok si at tidspunktet var helt ideelt, når det først skulle gå så galt som det gjorde, sier han.

Av 260 ansatte er det i dag 178 som har fått ny jobb. Seksti personer har gått over på AFP eller deltar i nedstengningen av bedriften, mens 22 personer fortsatt står uten napp på arbeidsmarkedet.

– Men vi har godt håp om å klare resten også, sier prosjektleder Snefrid Hageberg i rådgivningsselskapet AS3, som fikk jobben med å hjelpe de ansatte over i nytt arbeid.

FANT LYKKEN: Jan Erik Andersen på Toro-fabrikken, hvor han har fått seg ny jobb som prosessassistent. - Jeg er kjempefornøyd, sier Andersen.
RUNE BERENTSEN