RAGNHILD HOV

I går fikk de endelig luftet sinnet og frustrasjonen over giardia-infeksjonen som ikke vil slippe taket, til byråd Trude Drevland og kommunelege Harald Aasen. Kommunelegen møtte som reserve for smittevernoverlege Øystein Søbstad som var forhindret fra å være til stede.

Gjorde godt

— Det gjorde godt, sa Britt Johannessen etter det halv time lange møtet på Rådhuset tidlig i går ettermiddag.

Hun fikk ideen om å lage en aksjonsgruppe for fem dager siden etter at hun fortalte Bergens Tidende at hun hadde startet på sin fjerde medisin-kur. I tre måneder har hun tatt medisiner uten å bli frisk.

Medisinen hun fikk virket ikke og alternative medisiner var inntil denne uken ikke tilgjengelig på det norske markedet.

Ti andre i samme situasjon fulgte henne til Rådhuset. Men ifølge Johannessen har hun hatt minst dobbelt så mange henvendelser fra andre som sliter med de samme plagene.

Johannessen har ikke bare nøyd seg med å beklage seg til den politiske ledelsen i Bergen kommune. Hun har også sendt brev direkte til helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen.

Ville ha unnskyldning

— Jeg vil ha en unnskyldning fra helsebyråden for sykdommen som vi helt uforskyldt er blitt påført fordi kommunen ikke har levert oss rent drikkevann, sa Johannessen før hun og de andre aksjonistene med media på slep, ble ønsket velkommen av Drevland utenfor Rådhuset.

— Det er mulig vi burde ha reagert tidligere. Men vi klarte ikke å fastslå at det var en i giardia-epidemi i byen før. Det beklager jeg, var Drevlands hovedbudskap til aksjonsgruppen.

Aksjonistene er særlig opprørt over at det ikke tidligere ble kjent at det kunne være at medisinen de fikk ikke ville virke på alle.

— Jeg skjønner ikke at det var så vanskelig for smittevernoverlegen i Bergen kommune å finne råd om alternativ medisin, sa Anne Kristin Heggholmen. Selv hadde hun funnet opplysninger om alternative medisiner på Oslo kommunes internett-side.

— Et nyttig møte med gode innspill når vi skal evaluere håndteringen av giardia-epidemien sa Drevland etter møtet.

Hun håper erfaringene fra giardia-epidemien kan settes på bystyrekartet i mars.

SYK I TRE MÅNEDER: Britt Johannessen har vært syk av giardia-infeksjon i tre måneder. I går fikk hun endelig snakke ut om frustrasjonen og sinnet og hun andre «giardia-ofre» bærer på til helsebyråd Trude Drevland.<br/>Foto: ØRJAN DEISZ