Bergen tingrett har i dag vært på åstedsbefaring i parkeringshuset Citypark, hvor 36 år gamle Rønnestad ble funnet skutt og drept 4. mars.

En dukke lå på gulvet på plan F i p-huset, en bil sto med døren åpen — og fire patronhylstre lå strødd utover - identisk med hvordan de ble funnet drapsdagen.

Håndjern

Den drapstiltalte eks-mannen til Rønnestad, Trond Ramsland, sirklet rundt bilen og dukken på et par meters avstand.

Han var iført håndjern, men klarte likevel å holde fast i en stor dokumentmappe.

Det var åpenbart at Ramsland sirlig gikk rundt og studerte hvordan politiet hadde rekonstruert det som skjedde drapsdagen.

Ramsland virket nok en gang tilsynelatende upåvirket av de alvorlige rammene - å i detalj få skissert hvordan eks-konen ble skutt og drept.

- Helt umulig

Etter at rettens medlemmer, forsvarer Harald Stabell, aktor Randi Gabrielsen og de sakkyndige hadde spurt sine spørsmål, slapp den drapssiktede marineoffiseren selv til.

Som tidligere i saken, gikk han rett i strupen på påtalemyndighetens teorier om hvordan eks-konen ble drept.

— Faktorenes orden er ikke underordnet, begynte 39-åringen, og gikk i detalj inn på hvorfor han mente at politiet var på villspor.

Ramsland mente det var utenkelig at Ingse Rønnestad først skulle ha blitt skutt i bilen - for deretter klare å bevege seg flere meter i retning en stolpe på p-huset, uten å avsette blodspor.

— Jeg hører Kripos sier at det forekommer at folk som blir skutt, fortsetter å løpe. Men jeg vil gjerne ha fremlagt i retten tilfeller hvor folk har sittet i sofaen, blitt skutt og deretter har klart å reise seg for å gå, sa Ramsland.

Vanskelig å høre

Flere vitner i saken har svart nei på spørsmål om de hørte noe spesielt like etter drapet - og da særlig om de hørte bilen som skal ha kjørt fra åstedet.

I dag fikk retten selv høre hvor vanskelig det var å gjøre slike observasjoner.

Da åstedsbefaringen fant sted i 10.30-tiden, var det svært støyfullt i parkeringshuset. Både trafikk utendørs og innendørs gjorde det svært vanskelig å høre hva som ble sagt.

ÅSTEDET: I dag var retten på åstedsbefaring i Citypark. Dukken på gulvet markerer stedet der Ingse Rønnestad ble funnet skutt og drept.
MARITA AAREKOL
MMS-FOTO: JAN STIAN VOLD