Like etter endret barnehagen regelen om at hun ikke kunne ha samboer.

BT skrev i går om Gulay Tetik, som ble sagt opp fra sin jobb i Bergen Indremisjons barnehage Solgløtt fordi hun er muslim.

Les også: Muslim sparket fra barnehage

I samme barnehage jobbet Silje Dahlstrøm som vikar fra februar 2003, og i fast jobb som assistent fra august 2004. Ansettelsesforholdet fikk en brå slutt da Dahlstrøm flyttet sammen med kjæresten.

— Da jeg fikk den faste jobben, måtte jeg skrive under på en kontrakt hvor det sto at jeg var innforstått med at jeg ikke kunne leve i samboerskap mens jeg jobbet der. Jeg likte ikke formuleringen, men jeg var alenemor og trengte jobben, så jeg signerte, forteller Dahlstrøm.

Noen måneder senere flyttet hun likevel sammen med kjæresten.

Skjulte samboerskapet

— Jeg fortalte det ikke med en gang. Men jeg gikk på jobb hver dag og var redd for å røpe meg. Til slutt orket jeg ikke mer, og sa det som det var. Ikke lenge etter ble jeg muntlig oppsagt. Det ville jeg ikke godta uten videre. Etter at jeg protesterte, fikk jeg i romjulen en skriftlig oppsigelse, som var tilbakedatert med over en måned. Da kontaktet jeg advokat.

«Vi beklager å måtte si opp Silje Dahlstrøm fra hennes jobb som assistent i Solgløtt barnehage, grunnet samboerforhold, som er i strid med barnehagens ansettelsesreglement», heter det i oppsigelsen.

Ifølge advokaten var det lite som kunne gjøres, siden Dahlstrøm hadde signert kontrakten.

— Men så kom de frem til at de ville vurdere å endre regelen. Da fikk jeg være der inntil videre, mens de skulle ta dette opp til behandling. Det gikk noen måneder, men jeg følte meg uglesett av styret, og enkelte andre. Til slutt sa jeg opp, etter at legen min hadde rådet meg til det.

Ifølge Dahlstrøm ble hun langtidssykmeldt etter problemene i barnehagen.

— Jeg ble helt nedbrutt, jeg hadde ikke psyke til å takle den behandlingen jeg fikk. I dag går jeg på yrkesrettet attføring, forteller hun.

- Henger ikke på greip

Den tidligere barnehageassistenten reagerte på at det var greit å være alenemor og jobbe i barnehagen, men ikke å være samboer.

— Jeg tenkte jo at begge deler måtte være like mye «synd». Men jeg fikk høre at jeg var blitt tilgitt for at jeg hadde fått barn utenfor ekteskap. Jeg synes ikke regelen henger på greip.

Dahlstrøm hadde egentlig bestemt seg for å legge hele episoden bak seg.

— Men da jeg leste om Gulay Tetik i BT, måtte jeg bare si noe. Jeg synes ikke det går an å behandle folk slik, sier hun.

Styrer Åse Johannessen i Solgløtt barnehage bekrefter at Dahlstrøm ble oppsagt etter at hun informerte om samboerforholdet sitt.

Endret reglene

— Dette var en sak vi syntes var veldig trist, selv om Dahlstrøm var fullt klar over regelen og hadde signert på ansettelsesbrevet. Da det kom frem at hun hadde fått samboer, ble hun oppsagt. Først hadde vi en samtale, før hun fikk den skriftlige oppsigelsen i romjulen. Men så ble det bestemt å sette i gang en prosess for å endre regelen, og oppsigelsen ble trukket tilbake. Vi beklaget også det som var skjedd overfor den ansatte, sier Johannessen.

Ifølge styreren fikk barnehagen nytt styre i tiden da oppsigelsesprosessen pågikk.

— Den nye styreformannen tok tak i dette da han startet. Han kom inn og ryddet opp i en del ting som var litt uheldige. I dag har vi ikke lenger denne regelen, og vi spør heller ikke søkere om deres sivilstatus før vi ansetter dem, sier Johannessen.

Bør arbeidsgivere ha noe å si når det gjelder de ansattes sivile status? Si din mening under!

Brekke, Eirik