HILDE KRISTIN STRAND

Mandag viser TV2 dokumentaren «Ubåt i trålen». Den forteller historien om de to kapteinene som ufrivillig møttes da den kalde krigen var på sitt kaldeste.

— Jeg møtte Onar tilfeldig. Ganske raskt kom tanken om å la de to kapteinene møtes igjen. Det viste seg at Vladimir Frolov, den russiske kapteinen, er i sivil jobb nå, så det var ikke vanskelig å få ham med, forteller Frode Fimland. Han er frilansfotograf og regissør av dokumentaren. Med seg har han hatt Øystein Bogen og Kjetil H. Dale.

Hard kamp mot ubåten

Året er 1984. Onar Gudmundsen er kaptein på fiskebåten «Bentin». Sammen med flere andre båter legger han ut fra Karmøy på det som skal være et tredagers tokt.

Samtidig er en russisk ubåt på spionoppdrag ved den viktige norskerennen. Klokken er åtte om morgenen da nestkommanderende om bord på båten gjør feilen: Han ser fiskebåten, men tror den kommer til å passere på siden av ubåten. Den passerer over. Og dermed sitter ubåten fast.

— Min første tanke var at vi hadde slitt noten. Ingen tenker på at man kan få en ubåt på kroken. Men det finnes ikke så stor fisk at den drar deg bakover, så jeg skjønte fort hva det var, sier Onar.

Det ble en langvarig kamp. Ubåten ville ikke vise seg på overflaten, da ville oppdraget være ødelagt. Fiskebåten hadde ikke råd til å miste trålen. Og dersom båten gikk ned ville de sannsynligvis ikke få noe igjen på forsikringen, ingen ville tro på en historie om at man hadde kjempet mot en ubåt.

Det ble Gudmundsen og hans mannskap som vant. Før den tid hadde kystvaktskipet Lafjord kommet til stedet, men holdt seg i bakgrunnen.

— Dersom de hadde nærmet seg hadde jeg brukt nødvendige tiltak for å hindre at de gikk til aksjon mot meg, sier Frolov i dag.

Båten hans var den første russiske ubåten som ble tvunget til overflaten av en vestlig fiskebåt.

Sterkt møte

Fimland tok med seg Onar Gudmundsen til St. Petersburg for å treffe den gamle russiske ubåtkapteinen. Begge mennene er nå i slutten av 50-årene, og har jobber på land.

— Jeg ville prøve å få til et møte øst-vest, sier Fimland.

— Det er ikke mange år siden dette ville vært utenkelig.

De bildene man ser i filmen er av det aller første møtet. Fimland forteller at dette er noen av de mest spennende opptakene han har vært med på. Ingen visste noe om hvordan møtet kom til å bli.

— Det er som å møte en gammel venn. Jeg tror vi sto noen sekund og var på havet begge to, sier Onar i filmen.

DEN GANG: Dette er et autentisk bilde av Frolov fra dramaet i 1984. Saken var hovedsak i både norsk og utenlandske medier, men ble raskt dysset ned. Arne Treholt var nettopp HAR arrestert, mistenkt for spionasje, og forholdet mellom øst og vest var iskaldt.