Det nye året var kun minutter gammelt da Olav Toen og hans nyttårsgjester — barn og voksne i skjønn forening - skulle feire årsskiftet med fyrverkeri.

— Jeg hadde tent på et bakkefyrverkeri og trukket meg 5-10 meter tilbake. Flere av skuddene fra fyrverkeriet hadde gått til værs, da ett plutselig gikk rett til siden og traff meg i øyet. Det var som å bli truffet av en knyttet neve, sier Olav Toen.

Han løp rett opp på badet og plukket ut en rundt én centimeter lang plastsplint fra øyet.

— Jeg trodde splinten kun hadde truffet øyekroken, og avventet det hele. Men utover natten ble smertene verre, og jeg tok en drosje til legevakten.

I går ble Toen operert ved Haukeland universitetssykehus.

— Det er for tidlig å si hvordan det vil gå, men jeg tror ikke jeg vil miste synet. Jeg har vært heldig, tross alt, sier Åsane-mannen, som priser seg lykkelig for at det ikke var et av hans tre barn som ble truffet av plastsplinten.

Toen er svært positiv til forslaget om forbud mot bruk og salg av fyrverkeri.

— Jeg har alltid ment at raketter har vært en selvfølgelig del av nyttårsfesten, og trodd at de som har skadet seg har vært uforsiktige. Nå vet jeg bedre. Jeg er sikker på at jeg fulgte alle regler, men likevel ligger jeg her, sier Toen.

Han er en av fire menn som ble behandlet ved Øyeavdelingen på Haukeland etter uhell med årets nyttårsraketter. Ifølge avdelingsleder Eyvind Rødahl er det sannsynlig at alle fire vil beholde synet etter ulykkene. Typiske skader etter rakettbruk er netthinneløsning, grå stær, rifter og blødninger i øyet og problemer med trykket inne i øyeeplet. I de mest alvorlige tilfellene kan pasientene bli blinde.

p/>

SOM EN KNYTTNEVE: - Splinten fra bakkefyrverkeriet traff meg som en knyttneve, men det ser ut til at jeg får beholde synet, sier Olav Toen fra sykesengen på Haukeland. FOTO: JAN M. LILLEBØ.