190.000 kroner har oslomannen Marius Hauge klart å samle inn.

Det var sankthansaften i fjor at Hauge la ut fra Glesvær på Sotra i en 14 fots åpen jolle. Målet var Lerwick på Shetland, og poenget med turen var å samle inn penger til skolegang for barn og unge som ble rammet av tsunamien i Sørøst-Asia i romjulen 2004.

Ble reddet av helikopter

Været var imidlertid dårlig, og etter hvert forsto Hauge at det beste var å gjøre vendereis. Under snuoperasjonen gikk ting galt, og plutselig sto hekken under vann. Hauge ble til slutt reddet av et redningshelikopter fra Oseberg-plattformen.

— Jeg er lettet og glad over å sitte tørrskodd på land. Hav og uforstand går dårlig sammen. Det var en skummel og nesten fatal situasjon, som ender med noe lyst og positivt, sier Hauge nå, ett år etter dramaet.

Seilasen endte med et dramatisk havari, men innsamlingsaksjonen har i alle fall kommet i havn.

Hjelper hjelpearbeider

190.000 innsamlede kroner vil gå til å finansiere to års studier for en utvalgt unggutt fra tsunamirammede Maldivene. Han starter allerede i høst, ved United World Colleges (UWC) i Mostar i Bosnia.

Den utvalgte heter Ahmed Hassan, er 16 år, og utmerket seg med sin innsats under hjelpearbeidet etter naturkatastrofen 2. juledag 2004.

— Moralen må være at et nederlag på veien likevel kan bety seier i finalen. Det talte til mitt forsvar at det lå et godt formål i bunnen. Og nå blir det et godt resultat til slutt, mener Hauge.

I denne minifarkosten prøvde Marius Hauge å ta seg over Nordsjøen. Det gikk heller dårlig.
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN