De siste to månedene har Munir Awad Mohamad Dar Al-Haj og Zaher A.M. Taha blitt kjente fjes for de ansatte på utlendingsseksjonen ved politihuset i Bergen. Bortimot hver eneste dag seksjonen har vært åpen, har de vært på plass for å få stempelet som gir reisetillatelse.

Men hver dag ender det med avslag og beskjed om å komme tilbake.

— Det er frustrerende. Vi får ikke besøkt familien vår i Tyskland i sommer. Snart skal vi tilbake på skolen, og da må vi vente til neste sommer, sier de to statsløse palestinerne, som kommer fra Ramallah på Vestbredden.

Fikk pass for tidlig

Utlendingsdirektoratet mener den uheldige situasjonen skyldes de palestinske selvstyremyndighetenes hastverk. Munir og Zaher har rett og slett fått de nye passene sine for tidlig.

— Vanlig prosedyre er at det sendes prøveeksemplarer til andre lands myndigheter for vurdering før det utstedes nye pass. Det har ikke skjedd. Per i dag anerkjenner Norge bare de grønne passene for palestinere, sier Christian Seter, fungerende områdeleder for visum, arbeid og studiesaker i UDI.

Fungerende leder ved utlendingsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, Inger Gro Lien, kan heller ikke hjelpe. Så lenge de nye, svarte passene ikke er anerkjent av norske myndigheter, kan de ikke reise fra Norge.

— Det er selvsagt synd på dem, men vi må forholde oss til regelverket, sier Lien.

Munir og Zaher hevder imidlertid at andre palestinere har fått reisetillatelse med samme type pass i både Oslo og Skien.

— Om de er blitt stemplet andre steder, vet jeg ikke noe om. Men det har vært mye uklarheter rundt disse passene, sier Lien.

Flest klager fra Bergen

Det bekreftes også ved kontoret til Palestinas ambassadør til Norge.

— Vi har informert norske myndigheter om de nye passene for lenge siden. Hvorfor det tar tid, må norske myndigheter svare på. Vi får telefoner fra frustrerte palestinere av og til - de fleste ringer faktisk fra Bergen, sier en av ambassadør Yasser Najjars medarbeidere, som ikke ønsker å bli sitert med navn.

Christian Seter forteller at UDI fått flere henvendelser fra politiet om de nye passene, og at de er i gang med vurderingen av den nye passerien. Prøveeksemplarene skal nå være på vei til UDI.

— Det skal ikke ta så lang tid, men jeg kan ikke være mer konkret enn det. Vi prioriterer saken, sier Seter.

I mellomtiden begynner Munir og Zaher å bli grundig lei av hele passkontoret.

— Vi kommer hit hver dag. Flere av vennene våre er allerede og besøker familie i utlandet, mens vi venter og venter. Må vi møte opp passkontoret i et år til?

Bjarte Trettenes