De to hadde gått ut for å ta seg en røyk, og sto i nærheten av lastebilen da de kjente «en veldig sterk lukt».

— Det knøt seg i halsen. Vi fikk nesten ikke puste, sier Hege Lauvland.

— Det minnet om eddik. Jeg fikk rett og slett ikke pustet inn. Hver gang jeg prøvde, begynte jeg å hoste. Men jeg ville ikke klage overfor henne, sier Gro Siren Andal og peker bort på Lauvland.

Sjekket av ambulansen

De skjønte ikke hvor alvorlig det var før alle brannbilene og sykebilene kom for fulle sirener. Begge to ble undersøkt av ambulansepersonell.

Hege Lauvland er gravid i tredje måned, og ble spesielt bekymret. Etter en kort sjekk i den ene sykebilen, fikk hun beskjed om å melde seg om hun merket noen forskjell på fosteret.

Politiet fikk i ettermiddag en rekke meldinger om en skarp og rivende lukt i området rundt Vågen. Etter hvert visste det seg at en lastebil i C. Sundts gate var synderen. Brannvesenet sperret av et større område i gaten.

Folk må ikke ta på væsken, den er svært etsende. Operasjonsleder Terje Hilland

Inneholdt maursyre

Lastebilen fra firmaet Kårstad inneholdt maursyre. Mannskaper fra brannvesenet brukte i en periode ansiktsmasker, men disse ble etter hvert fjernet.

— Vi vurderer evakuering, sa varabrannsjef Karl Otto Nesdal til bt.no ved 13.45-tiden.

20 minutter etterpå var alarmen avblåst. Det jobbes nå med å få spylt gatene.

— Maursyren har rent ut av en kontainer på lastebilen. Det var 1000 liter med maursyre i kontaineren, og den er nå tom. En innringer forteller at han kjørte bak lastebilen og at væsken fosset ut fra Bontlabo i Skuteviken til i C. Sunds gate på Nordnes, sier Terje Hilland.

- Alt har gått bra

Ifølge varabrannsjef Karl Otto Nesdal ser det ut til at alt har gått bra.

— Vi holder på å spyle og gjøre rent her ute. Helsepersonell er i ferd med å sjekke at folk ikke har fått i seg dampen eller føler ubehag, sier han.

Brannvesenet sperret av gaten fra Holbergsallmenningen til Akvariet. Klokken 14.05 ble sperringene opphevet.

Det hersket en periode full forvirring om hva lukten skyldes og hvor den kom fra.

Fulgte sporene

— Men brannvesenet fulgte sporene etter lastebilen og endte til slutt opp i C Sunds gate 62, sier innstasleder Rune Vedeler i Hordaland politidistrikt.

Sjåføren har pustet inn litt av maursyren, men skal ikke være alvorlig skadet. Han blir tatt hånd om av ambulansepersonell på stedet.

— Maursyren har en stram og ekkel lukt. Brannvesenet skal spyle gatene nå. Folk må ikke ta på væsken, den er svært etsende, sa Hilland til bt.no.