— Ingen av legene jeg oppsøkte ønsket å ha meg som pasient da jeg fortalte om problemene mine, sier han.

47-åringen sitter på det lyse venterommet tvers over gangen for Kristianlyst legesenter. Kledd i solid anorakk og grønne bukser ser han ut som en hvilken som helst bergenser. Men på nært hold bærer ansiktet tydelig preg av flere år med rusmisbruk. «Per» har nettopp vært inne og drukket sin daglige dose med metadon under streng bevoktning.

Oppfører seg dårlig

Han måtte jobbe hardt før han fant en lege som ville ta imot ham. Mange av de han kontaktet hadde erfaringer med rusmisbrukere som hadde oppført seg dårlig.

— Det er ofte de som er mest frampå som oppsøker legekontorene. Noen av dem er veldig preget av misbruket sitt. Da blir legene skeptiske til alle andre rusmisbrukere, sier «Per».

Løsningen kom da 47-åringen fikk høre om Erling Aaserud gjennom en bekjent.

— Jeg møtteopp på kontoret og fikk time med en gang, sier «Per».

Svartelister

Kjell Skar er nestleder i Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (RIO). Han forteller at flere leger opererer med svartelister over narkomane som ikke er ønsket på kontoret.

— Dette er ofte pasienter som ikke har klart å betale for seg tidligere, sier han.

Skar understreker at det ikke er lovlig for legene å nekte å behandle rusmisbrukerne.

— De har akkurat like rettigheter som alle andre pasienter, men mange synes åpenbart at det er lettere å bryte loven overfor denne gruppen enn andre syke, sier nestlederen.

MÅTTE VENTE: Rusmisbrukeren «Per» ble avvist av 15 leger som ikke ville behandle ham. Nå er han pasient hos Erling Aaserud og får metadonbehandling.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ