Thomas Ask fra Lindås fikk i går en kjempestor lange på 23,2 kilo og 155 centimeter.

— Vi hadde fått omtrent ti langer og det var rett før vi skulle gi oss. Da kjente jeg nokke vanvittig tungt på kroken, og skjønte at dette måtte være en skikkelig stor fisk, forteller Thomas Ask.

I båten sammen med Thomas var kameraten Paul Morris fra Wales. Han ble litt forskrekket da han så det digre beistet komme opp av sjøen, forteller Ask, som ofte er ute og fisker lange og vet «ka det går i», som han sier.

Sammen fikk de langen om bord, og det var full jubel. Den sprellet og kjempet imot, men måtte gi seg. Jeg var utrolig glad, forteller Thomas.

Stor rogn

Det var godt å være to, men han skulle ha fått den inn i båten alene og, tror han. Og litt flaks skal en jo ha på fisketur, for akkurat da de hadde fått kleppen i den, så løsnet den fra kroken.

— Du hadde sterkt nok snøre da?

— Jeg brukte et snøre som tåler 25 kg i rykk og så bruker jeg makrell til agn. Fisken ble tatt omtrent på 70 meters dyp. Den gyter nå og går ikke så dypt som den pleier. Det var en hunnfisk og den hadde en stor rogn, som jeg ga til en pensjonist i båthavnen. Han mente den måtte være et par kilo, forteller fiskernen.

Thomas jobber på kystfraktebåt, to uker på og to uker av. Nå har han en friperiode og kan ligge i båten og fiske. For det meste blir det lange og brosme. De andre langene han og kameraten fikk i går var på 2-3 kg.

Lutefisk til jul

— Hva skal du gjøre med fisken? Skal du lage fiskekaker?

— Jeg skal salt og tørke den og ha den til lutefisk til jul. Det blir mye mat, men jeg deler ut til alle jeg kjenner. Det er mye bedre med lange enn med torsk til lutefisken. Langen er fastere i fisken, torsken er mer gelé, forteller Thomas.

— Skal ikke Paul Morris få noe da, han som hjalp til å dra den inn?

— Han spiser ikke fisk, han er bare så glad i å fiske, svarer Thomas, som har en langerekord fra før på åtte kg. Målet som sportsfisker er å få en lange på 40 kg, for så tunge blir de, sier han. Og med denne sværingen er han i hvert fall et stykke på vei.