ARNE COLLIANDERarne.colliander@bt.no

I flere år har Søreide-kvinnen ført en innbitt kamp mot forsikringsselskapet Vesta for å overbevise dem om at kollisjonen langt på vei gjorde henne arbeidsufør. I forrige måned avsa Bergen byrett en klar dom i hennes favør. Men kampen er ikke over. Vesta har anket.

— Det har vært som å slåss mot en vindmølle. Flere ganger har jeg vært fristet til å gi opp. Du føler deg liksom så liten, sier Marit Mork-Knudsen.

Støtte Venner og familie har hele tiden oppmuntret henne til å stå på for å vinne frem.

— Uten deres støtte tror jeg at jeg ville ha kastet inn håndkleet for lengst, sier hun.Hendelsen som skulle snu opp ned på Marit Mork-Knudsens aktive tilværelse, skjedde 7. november 1991. Under svinging hvor hun hadde forkjørsrett, ble hennes bil påkjørt fra venstre av en annen personbil. Den overholdt ikke vikeplikten. Selv om ingen av kjøretøyene kjørte spesielt fort, ble begge bilene kondemnert.

Marit Mork-Knudsen ble kjørt til legebehandling. De fysiske skadene var tilsynelatende ikke store, men det skulle fort vise seg at virkeligheten var annerledes. 54-åringen ble helt sykmeldt i tre måneder, og delvis sykmeldt i ytterligere tre. Hun var plaget med nakkesmerter, hodepine, trøtthet, sviktende hukommelse og konsentrasjonsvansker.

Dårligere liv - Jeg fikk et helt annet og dårligere liv. Tidligere var jeg aktiv på flere fronter, og hadde knapt vært sykmeldt, sier hun.

I månedene og årene etter ulykken oppsøkte hun både kiropraktorer, terapeuter og nevrologer. Tilstanden ble ikke bedre.

— Jeg trosset smertene og holdt det gående noen år, sier hun. Marit Mork-Knudsen arbeidet selv i forsikringsbransjen - som assurandør i Storebrand. Det var ene og alene fleksibiliteten i stillingen hennes som, etter egen mening, gjorde at hun kunne fortsette å arbeide.

— Jeg jobbet mye når jeg følte meg noenlunde bra, lite eller ingenting i de dårlige periodene, sier hun.Nå er hun 50 prosent arbeidsufør.

Bilføreren som kjørte på henne, var forsikret gjennom Vesta. I ettertid har hun opplevd at det blir brukt mot henne av Vesta at hun tross alt var i tilnærmet full stilling i fem år.

Hun ble først tilbudt 50.000 kroner i erstatning. Senere ble beløpet hevet til 350.000. Marit Mork-Knudsen og hennes advokat syntes det var alt annet enn tilstrekkelig for tidligere og fremtidige, økonomiske tap som følge av nakkeslengskaden hun var påført. Etter forgjeves forsøk på å komme til enighet med Vesta, tok hennes advokat, Helge Tveit, ut stevning mot selskapet og krevde rundt 2,8 millioner i erstatning.

Byretten brukte to dager på å behandle saken. - Det var ubehagelig å møte Vesta og deres advokat i retten. Forsikringsselskapet prøvde å sno seg unna på alle mulige måter. Det ble påstått at jeg hadde dårlig nakke fra før, og at kollisjonen ikke hadde noe å si for plagene mine. Videre ble det vist til at jeg ble påkjørt fra siden, ikke bakfra, og at det umulig kunne føre til nakkeslengskade.Jeg følte meg direkte tråkket på. Jeg skulle ønske Vestas ledelse hadde vært til stede og sett hvordan jeg ble behandlet, sier Marit Mork-Knudsen.

Tvilte på ekspertisen - Det mest sjokkerende var likevel at Vestas advokat sådde tvil om uttalelsene til den nøytrale sakkyndige som retten hadde oppnevnt. En advokat kan vel ikke ha bedre greie på medisin enn en lege? spør hun.Den sakkyndige slo utvetydig fast at Marit Mork-Knudsens plager skyldtes trafikkulykken i 1991.

Verst ikke å bli trodd - Hvilke tanker gjør du deg i etterkant av det du har vært gjennom?

— Det verste har egentlig vært mistenkeliggjøringen rundt min person - ikke å bli trodd. Det virker som om Vesta tror jeg prøver å snike seg til penger jeg ikke er berettiget til. Jeg regner med andre nakkeslengskadde har det på samme måten. Det er en forferdelig følelse. Det er nesten slik at jeg selv får en litt flau følelse når jeg prøver å selge forsikringspoliser til folk.Hvor lenge hun klarer det, vet hun ikke.

— Akkurat nå er jeg sykmeldt igjen. Legene mener det er stor sjanse for at jeg før eller siden blir 100 prosent arbeidsufør.

Har ikke fått noe Fordi Vesta har anket, har hun ennå ikke fått utbetalt fem øre av erstatningene byretten tilkjente henne.

— 2,3 millioner høres mye ut, men er det egentlig det for et delvis ødelagt liv? Jeg blir aldri like frisk som før. Pengene kan riktignok gi meg en enklere hverdag, men ikke noe annet, sier Marit Mork-Knudsen. Hun kvier seg til ankesaken.

— Det er visst ennå et stykke igjen til nakkeslengskader aksepteres som årsak til innskrenket arbeidsevne. Slike skader synes ikke utenpå. Da tror visst mange at vi ikke kan ha det så ille, sukker hun.