Mannen fikk fire måneders betinget fengsel for trusler, innbrudd og skadeverk. Retten slår fast at familien opplevde mannens handlinger som svært skremmende og traumatiske, og at de fortsatt føler seg utrygg når de er alene i huset.

Retten fremfører tre formildende omstendigheter som fører frem til betinget straff. Først og fremst at han bare var 18 da det skjedde, men noe vekt blir også lagt på at han ble lettere skadet av haglskuddene samt at det tok nesten to år før saken kom opp for retten.

Mannen, som er tidligere ustraffet, må også betale 46.000 kroner erstatning for skadeverk.

Slår løs på døren

Hendelsen skjedde i juli for to år nesten siden. Den da 18-årige mannen er temmelig beruset og på vei hjem fra en fest. Han bestemmer seg for å ta en avstikker inn i huset til en tilfeldig familie i Fana. Vel inne i kjelleren romsterer han fra rom til rom, griper med seg et metallrør og forsøker å komme seg opp en trapp til første etasje. Døren er imidlertid låst. Derfor slår mannen løs på døren med røret.

Huseieren, som var hjemme med sin kone og et barn, våkner. 56-åringen som er nyoperert og på krykker, begynner å rope og slå i gulvet for å vise at det er folk i huset — i håp om å skremme innbryteren bort.

Skjøt gjennom døren

Men den unge mannen fortsetter ufortrødent å slå. Støynivået er intenst fordi metallrøret treffer metall. Familien, som er svært skremte av det som skjer, hører også snakking, og tror det er mer enn en i trappen.

Da finner huseieren frem en gammel hagle. Han avfyrer først flere varselskudd i en sofabenk i annen etasje. Men bankingen blir bare enda mer aggressiv

Da retter huseieren hagla mot kjellerrommet der 18-åringen befinner seg og trekker av. Skuddene går gjennom enten dør eller vegg og treffer mannen i venstre arm. Han går så ned i kjelleren, men ombestemmer seg og går opp igjen. Da avfyrer 56-åringen nok et skudd og treffer den unge mannen i venstre hånd.

Nå har han omsider fått nok, og forlater huset. Han ble senere pågrepet på legevakten. Sårene er ikke alvorlige.

Anker ikke

Mannens forsvarer, Jørgen Riple, sier at lite tyder på at dommen vil bli anket.

— Jeg har bare snakket så vidt med min klient, men det virker som om han er mest innstilt på å legge dette bak seg, og komme seg videre, sier Riple.

Han hadde opprinnelig håpet at klienten skulle frifinnes på grunn av atypisk rus i handlingsøyeblikket, men retten fant at det var handlingen som var atypisk, ikke rusen.

At mannen ble skadet under innbruddet var en formildende omstendighet da retten skulle utmåle straffen.

— Det er ikke veldig vanlig at skader som man selv er skyld i vektlegges, og jeg tror nok dette ble vektlagt i svært begrenset grad. Jeg tror retten har lagt mer vekt på at det er gått så lang tid siden handlingen skjedde, sier Riple.

Aktor Magne Sylta har ikke sett dommen, og ville derfor ikke kommentere den overfor Bergens Tidende i går.