Huset i Skansemyrsveien 1 ble i går solgt for 5,75 millioner kroner, 50.000 over prisantydning.

Ikke bare får de nye eierne en av byens beste beliggenheter og 250 kvadratmeter for pengene. En standhaftig leieboer følger også med.

– For to år siden sa vi opp leieforholdet fordi vi ønsket å selge huset. Men den gangen ble salget stoppet på grunn av problemene med leietakeren, forteller Finn Fluge, som eier huset sammen med sin søster.

Tilbød kompensasjon

Fluge har ikke bodd i huset siden 1968. I dag bor han i Oslo.

– Vi har beholdt huset frem til nå i tilfelle ett av barna skulle ønske å etablere seg i Bergen. Det har ikke skjedd, så da bestemte vi oss for å selge.

Leietakeren flyttet inn i 1994 og betaler 5000 kroner i måneden. Det er aldri blitt signert en kontrakt i løpet av de 15 årene leieforholdet har vart.

Da Fluge bestemte seg for å selge huset, forsøkte han først å tilby leieboeren en kompensasjon for å flytte ut. Det gikk ikke.

– Da tenkte jeg: Nå er jeg snart 72 år, nå orker jeg ikke å holde på med dette lenger. Dermed la vi huset ut for salg, med leieforholdet på kjøpet, sier Fluge.

I prospektet fra DnBNOR Eiendom ble alle sider ved det trøblete leieforholdet lagt frem.

«Selger har i lengre tid prøvd å få leietaker til å inngå skriftlig tidsbegrenset leiekontrakt på en leie nærmere markedsleie, men dette har ikke selger lykkes med. Selger har også i lengre tid prøvd å få til en avtale om at leietaker avslutter sitt leieforhold og flytter ut av leiligheten, men dette har heller ikke selger lykkes med».

Advarte potensielle kjøper e

Det stopper ikke der. Videre står det å lese at «Selger har også sendt leieboer oppsigelse grunnet manglende innbetalinger, men dette har heller ikke ført til noe (...) Selger opplyser at leietaker pr. tiden ikke er à jour med sine månedlige leieinnbe-talinger».

For at ingen skulle være i tvil om hva kjøpet innebærer, står det avslutningsvis: «Kjøper gjøres ettertrykkelig oppmerksom på følgende: Eiendommen selges slik den står i dag med det ovennevnte leieforholdet som pr. i dag er på eiendommen. Det blir kjøper sin hele og fulle risiko og ansvar å håndtere det nevnte leieforhold etter overtakelsen».

Glad det er over

Dette var likevel ikke nok til å skremme vekk mulige boligkjøpere. Interessen var stor, og mange møtte opp på visningen forrige helg. Huset ble kjøpt av en barnefamilie.

– Jeg er glad for å få avsluttet dette for min del, så får tiden vise hvordan leieforholdet blir avviklet, sier Fluge.

Huset ble bygget i 1954, og Fluge tror det kommer til å trenge oppussing for over millionen.

– Vi er veldig glad for at det ble en familie som kjøpte huset, og ikke spekulanter som ønsker å seksjonere det til leiligheter. Nå kan en ny generasjon skape sine barndomsminner her. Kanskje kan de også gjenskape hagen som en gang i tiden var et praktfullt skue, sier Fluge.

Eiendomsmegler i DnBNOR Eiendom Ketil Djønne sto for salget. Han ønsker ikke å kommentere saken.